ΝΔ: Δεσμευόμαστε για πολιτικές που θα κάνουν πράξη την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Η ΝΔ δεσμεύεται να προωθήσει πολιτικές που θα κάνουν πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

«Από το 2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε την 5η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης για τα Ατομα με Αναπηρία. Είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια βασική προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος», σημειώνει η ΝΔ επισημαίνοντας ότι δίνει έμφαση στις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς, να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής. 

«Γι’ αυτό και δεσμεύεται να προωθήσει πολιτικές που θα κάνουν πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και θα διασφαλίσουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν σε περιβάλλον και συνθήκες που επιλέγουν οι ίδιοι. Με πλήρη σεβασμό στην ατομική τους ελευθερία, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις επιλογές τους», συνεχίζει η Πειραιώς και προσθέτει: «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζουμε την εφαρμογή των εξής πολιτικών:

• θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού, με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα τον χρειάζονται.

• Aπρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δομές και υπηρεσίες, που απευθύνονται στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ενθάρρυνση της συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και την αγορά εργασίας.

• Ενίσχυση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα προκειμένου οι μαθητές με αναπηρία να είναι πλήρως αυτόνομοι. Η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι σημαντική και για τα άτομα με νοητική αναπηρία και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης.

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι δείκτης κοινωνικής προόδου, πολιτισμού και ανθρωπιάς. Είναι στόχος που πρέπει να πετύχουμε. Για να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να περάσουν από την περίοδο με τις κλειστές πόρτες, σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή σεβασμού, ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Προηγούμενο άρθρο

ΑμεΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Επόμενο άρθρο

ΥΠΕΣ: 1,49 εκατ. ευρώ σε ΟΤΑ για δράσεις πυροπροστασίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar