7+1 φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία αυτών με αναπηρίες, δεν είναι διαφορετικοί από τις υπόλοιπους.  Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που «δοκιμάζονται» από κάποια αναπηρία. Την αναπηρία αυτή μπορεί να την είχαν εκ γενετής, μπορεί όμως να την απέκτησαν και στο πέρασμα του χρόνου. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως όλοι άλλωστε, έχουν θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι άνθρωποι ελεύθεροι, με κρίση να σκεφτούν και να πράξουν. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι αυτοί έχουν δικαίωμα να απολαύσουν μερικές μέρες αναψυχής. Το πρόβλημα, όμως, προκύπτει όταν σε πολλές χώρες του εξωτερικού και της Ελλάδας ακόμη δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την πρόσβασή τους. Γίνονται, αναμφίβολα, πολλές προσπάθειες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για να αναβαθμιστούν οι περισσότερες χώρες στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι. Στο σημερινό άρθρο, θα γίνει αναφορά σε 7+1 φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες.

1. Τσέστερ, Αγγλία:

Το Τσέστερ είναι πόλη της Αγγλίας, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες. Βρίσκεται στην περιοχή Τσεσάιρ και συνορεύει με την Ουαλία. Ο πληθυσμός της, ανέρχεται περίπου στους 80.000 κατοίκους. Φαινομενικά, μπορεί να μην είναι μεγάλη πόλη, όμως το επίτευγμά της το 2017 την κάνει τεράστια στις καρδιές όλων. Πιο συγκεκριμένα, το Τσέστερ το 2017 βραβεύτηκε ως η πιο φιλική πόλη για άτομα με αναπηρίες. Όλοι οι αρχαιολογικοί και τουριστικοί χώροι είναι ειδικά σχεδιασμένοι, ώστε να έχουν πρόσβαση ιδίως άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους.

φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας: careersandplacements.astonwordpress.co.uk

2. Ρότερνταμ, Ολλανδία:

Το Ρότερνταμ είναι πόλη της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας. Πρόκειται για μια πόλη ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και προσηλωμένη πιστά στα άτομα με αναπηρία. Μια σειρά από καινοτόμες πρωτοβουλίες έχουν λάβει χώρα. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν την ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε οποιονδήποτε χώρο της πόλης. Ως πόλη το Ρότερνταμ, κι ως χώρα η Ολλανδία, έχουν πρωταρχική τους μέριμνα την εξυπηρέτηση, σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο, των ατόμων που πάσχουν από κάποια αναπηρία.

άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay

3. Λούγκο, Ισπανία:

Το Λούγκο της Ισπανίας συγκαταλέγεται στις φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες. Έχει λάβει έπαινο, καθώς και ειδική μνεία ως έξυπνη πόλη (smart city). Η μνεία αυτή, αφορούσε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για την αναγνώριση του δικαιώματος ίσης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία. Τα μέσα συγκοινωνίας είναι άρτια εξοπλισμένα τεχνολογικά, ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να αυτοεξυπηρετηθούν και να μετακινηθούν σε κάθε σημείο της πόλης. Αξίζει να γνωρίζεις, επίσης, ότι το Λούγκο δίνει ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή στην ένταξη και των ηλικιωμένων με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Cristina Macia από το Pixabay

4. Βαλέτα, Μάλτα:

Στη λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες δεν θα μπορούσε να λείπει η Βαλέτα, η πρωτεύουσα της Μάλτας. Ενός μικρού νησιωτικού κράτους στη Μεσόγειο. Σε κάθε μέρος της πόλης έχει εύκολη πρόσβαση ένα άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. Υπάρχουν χειροκίνητες ράμπες στα λεωφορεία και σε κάθε αρχαιολογικό χώρο. Οι δρόμοι είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε στα κεντρικά σημεία να υπάρχει μια ειδική λωρίδα στην άκρη, όπου μπορούν να κινηθούν χωρίς να κινδυνεύουν από την διέλευση κάποιου οχήματος. Επίσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια για την αυτοεξυπηρέτηση των ατόμων με κάποια αναπηρία. Καλό θα ήταν, πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Στη Βαλέτα η κρουαζιέρα με τα πλοία είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα. Σε αυτή, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι με κάποια αναπηρία. Γι’αυτό υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα πλοία με ράμπες και άτομα έτοιμα να σπεύσουν για να σε βοηθήσουν.

φιλικές πόλεις του κόσμου προς τα άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας : grayline..com

5. Δουβλίνο, Ιρλανδία:

To Δουβλίνο, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από την Alpharooms, λαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με την καλύτερη προσβασιμότητα και μετακίνηση για άτομα με αναπηρία. Διαθέτει πολλούς χώρους μέγιστου κάλλους, που είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην υπάρχει η απαιτούμενη μέριμνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το Δουβλίνο κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με αξιοθέατα φιλικά προς τα άτομα με αναπηρία. Θετικό, επίσης, είναι το γεγονός πως το Δουβλίνο δεν έχει ανηφόρες. Οι επίπεδοι δρόμοι του είναι εύκολα προσβάσιμοι χωρίς να αποτελεί εμπόδιο στις μετακινήσεις όσων χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

φιλικές πόλεις του κόσμου προς τα άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Claire Tardy από το Pixabay

6. Βερολίνο, Γερμανία:

Το Βερολίνο, ως πρωτεύουσα της Γερμανίας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες. Το Βερολίνο είναι μια πολύ καλά δομημένη πόλη. Οι επίπεδοι δρόμοι της δίνουν την δυνατότητα στον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο να εξερευνήσει κάθε γωνιά της! Τα περισσότερα μέσα συγκοινωνίας, έχουν προνοήσει για τα άτομα αυτά. Συγκεκριμένα, τόσο στο μετρό όσο και στο τρένο υπάρχουν ανελκυστήρες που παρέχουν τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να μετακινηθούν άνετα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ταξί, αλλά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να κυκλοφορούν ειδικά ταξί για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Θετικός παράγοντας στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην πόλη του Βερολίνου είναι πως τα σημαντικότερα αξιοθέατα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Βερολίνο, Γερμανία
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από noelsch από το Pixabay

7. Μπρέντα, Ολλανδία:

Σύμφωνα με το Access city που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, η Μπρέντα κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις άλλες για την πρόσβαση στην μετακίνηση που παρέχει στα άτομα με αναπηρίες. Η Μπρέντα, όπως και το Ρότερνταμ, βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Ολλανδίας. Η Ολλανδία, όπως φαίνεται, έχει χαράξει μια ανοδική πορεία σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα. Σε όλα τα στάδια, τις στάσεις, τα μουσεία και τα θέατρα έγιναν ειδικές αναδιαμορφώσεις για την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Μπρέντα, οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν υστερούν από τους υπόλοιπους, καθώς μπορούν να απολαύσουν τα ίδια ακριβώς πράγματα. Από μια βόλτα στο κεντρικό δρόμο της Μπρέντα μέχρι και το να μεταβούν σε κάποια επιχείρηση. Η Ολλανδία, όπως φαίνεται, έχει στοχεύσει στην εξαφάνιση κάθε είδους παραγκωνισμού των ατόμων με αναπηρία, κι όλα δείχνουν πως τα πάει περίφημα.

άτομα με αναπηρίες
Πηγή εικόνας: solosophie.com

8. Βαρσοβία, Πολωνία:

Η Βαρσοβία, κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μια πραγματική στροφή 180 μοιρών. Πλέον, αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις άλλες χώρες. Με βασικό συστατικό της επιτυχίας της τη θέληση, η Βαρσοβία δεσπόζει πλέον ως η πιο φιλική πόλη για άτομα με αναπηρία για το 2020. Μεγάλες αλλαγές με την βοήθεια της τεχνολογίας υπάρχουν σε κάθε γωνία της πόλης. Σχεδιασμένοι δρόμοι, ράμπες και ανελκυστήρες βρίσκονται στους βασικούς χώρους της πόλης. Από θέατρα, καφετέριες μέχρι μετρό και μουσεία.

Βαρσοβία
Πηγή εικόνας: getyourguide.com

Καθώς προχωράει ο καιρός και τα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα όλων μας, λαμβάνουν χώρα και σημαντικές πράξεις. Οι πράξεις αυτές δεν αφορούν μονάχα τα άτομα με αναπηρία. Αφορούν κυρίως εμάς. Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε κάτι «διαφορετικό» ως ξένο, αρνητικό και ως στερεότυπο.

Ας αγκαλιάσουμε τους ήρωες αυτούς. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Στο σημερινό άρθρο, αποδίδεται ιδιαίτερος σεβασμός στα άτομα με αναπηρία. Παραπάνω, έγινε μια επισκόπηση σε 7+1 φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες.

Παγκόσμια ημέρα για ΑμεΑ: 3 Δεκεμβρίου

Όλοι μαζί μπορούμε.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:
1. travelstyle.gr
2. ameaplus.gr
3. clickatlife.gr
4. nevronas.gr
5. helps.gr
6. amea-care.gr

Προηγούμενο άρθρο

17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Επόμενο άρθρο

Οδηγίες από την αστυνομία: Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας από την απαγωγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar