Αλληλεπιδράσεις με καρδιολογικά φάρμακα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα και τροφές ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με συνήθη φάρμακα για την καρδιά

Αρκετοί παράγοντες που δεν ελέγχουμε, όπως η ηλικία και το γενετικό υπόβαθρό μας, επηρεάζουν το πώς ο οργανισμός μας αντιδρά σε διαφορετικά φάρμακα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ό,τι προσλαμβάνουμε –συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής ή τροφών– αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα δρουν στον οργανισμό μας. Οι επιδράσεις αυτές, γνωστές ως αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων ή μεταξύ φαρμάκου-θρεπτικού συστατικού, μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε σημείο του «κύκλου ζωής» του φαρμάκου: κατά την απορρόφηση, τον μεταβολισμό ή την απέκκριση.

Τα φαρμακεία συνήθως χρησιμοποιούν πληροφορικά συστήματα τα οποία επισημαίνουν αυτόματα τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει πάντοτε να αποφεύγουν να λαμβάνουν φάρμακα με γνωστές αλληλεπιδράσεις, λέει η φαρμακοποιός Lina Matta, διευθύντρια φαρμακείου εξωτερικών ασθενών στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

«Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο οι καρδιολόγοι να συνταγογραφούν φάρμακα με παρόμοια επιθυμητή θεραπευτική δράση, όπως ασπιρίνη και ένα άλλο αντιαιμοπεταλιακό σκεύασμα», λέει. Η κλοπιδογρέλη είναι μια κοινή επιλογή – όπως η ασπιρίνη, εμποδίζει τα αιμοπετάλια (τμήματα κυττάρων του αίματος) από το να συγκολλώνται μεταξύ τους σχηματίζοντας θρόμβους.

Εάν διαβάσετε το φύλλο οδηγιών, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μια κατηγορία στην οποία ανήκει και η ασπιρίνη) περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με την κλοπιδογρέλη. «Όμως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε πολλές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και πρέπει να εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες», εξηγεί η Matta. Η δυσκολία έγκειται στο να προσδιοριστεί η ισορροπία κινδύνου-οφέλους, η οποία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις παθήσεις του ατόμου. Σε αυτό το παράδειγμα, το επιδιωκόμενο όφελος (πρόληψη των επιβλαβών θρόμβων στο αίμα) πρέπει να σταθμιστεί έναντι του κινδύνου ανεπιθύμητης αιμορραγίας, που αποτελεί γνωστό κίνδυνο αυτών των φαρμάκων.

Είδη αλληλεπιδράσεων φαρμάκων

Ορισμένες αλληλεπιδράσεις ενδεχομένως να προκαλούν αύξηση του επιπέδου ενός φαρμάκου στο αίμα περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το παράδειγμα αυτό, όπου δύο φάρμακα έχουν σωρευτικές δράσεις, αποτελεί ένα είδος αλληλεπίδρασης. Ένα άλλο είδος συμβαίνει όταν ένα φάρμακο ή ουσία μεταβάλλει τον τρόπο επεξεργασίας ή απορρόφησης ενός άλλου φαρμάκου από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να μειώσει ή να εντείνει τη δράση του, λέει η Matta. Παραδείγματος χάριν, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου σε υψηλή δοσολογία μαζί με θειαζιδικά διουρητικά (μια κατηγορία φαρμάκων για την πίεση) είναι δυνατόν να προκαλέσει επικίνδυνα υψηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα. Αντίθετα, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου με αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για την πίεση) μπορεί να μειώσει τη δράση του φαρμάκου. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας εάν λαμβάνετε σε σταθερή βάση μια θειαζίδη ως διουρητικό και συμπληρώματα ασβεστίου. Εάν ήδη λαμβάνατε έναν αποκλειστή διαύλων ασβεστίου για την αρτηριακή σας πίεση και ξεκινήσετε να λαμβάνετε ασβέστιο, ελέγξτε την πίεσή σας για μερικές ημέρες για να δείτε εάν αυξάνεται, συμβουλεύει η Matta.

Το φαινόμενο του γκρέιπφρουτ

Ορισμένες αλληλεπιδράσεις ενδεχομένως να προκαλούν αύξηση του επιπέδου ενός φαρμάκου στο αίμα περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών του φαρμάκου. Ένα ευρέως γνωστό παράδειγμα αφορά τις στατίνες, ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο εκτεταμένως συνταγογραφούμενα φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά άτομα που λαμβάνουν στατίνες έχουν ακούσει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν το γκρέιπφρουτ και τον χυμό του. Για ποιο λόγο; Το φρούτο αυτό περιέχει φουρανοκουμαρίνες, ενώσεις οι οποίες επηρεάζουν ένα ένζυμο του εντερικού σωλήνα, το CYP3A4. Εάν αυτό το ένζυμο αποκλειστεί, διευκολύνει κάποιες στατίνες (και ορισμένα άλλα φάρμακα) να περάσουν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Το ανώτερο του κανονικού επίπεδο στατινών στο αίμα που προκύπτει ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, οι οποίες είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν μυαλγίες και αρθραλγίες.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι πως ορισμένες στατίνες είναι πιθανότερο να επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ – όπως π.χ. η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη. Επομένως, όσοι λαμβάνουν αυτές τις στατίνες και τους αρέσει το γκρέιπφρουτ ίσως θέλουν να ζητήσουν να αλλάξουν και να λάβουν μια άλλη στατίνη, όπως την πραβαστατίνη ή τη ροσουβαστατίνη. Ακόμη κι έτσι, με τις περισσότερες στατίνες, ένα μικρό ποτήρι γκρέιπφρουτ καθημερινά είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα, λέει η Matta. Οι μελέτες που έδειξαν επικίνδυνο επίπεδο φαρμάκου περιλάμβαναν κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας – πάνω από τρία ποτήρια την ημέρα, αναφέρει. Πάντοτε, βέβαια, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προσθέτει.UnmuteRemaining Time -0:00 FullscreenAdvertisement

Το συμπέρασμα

Αν και υπάρχουν άλλες πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με καρδιολογικά φάρμακα, ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος για να τις αναφέρουμε. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, χρησιμοποιείτε το ίδιο φαρμακείο για όλες τις συνταγές σας και ενημερώστε όλους τους επαγγελματίες υγείας που σας παρέχουν φροντίδα για τα φάρμακα που λαμβάνετε αυτό το διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα. Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο (St. John’s wort), ο κουρκουμάς και άλλα συμπληρώματα διατροφής έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρούν με ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, λέει η Matta. Κάθε φορά που σας δίνουν μια νέα συνταγή, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας σχετικά με τον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου, τις πιθανές παρενέργειες και άλλα φάρμακα με τα οποία μπορεί να αλληλεπιδρά.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Χρωστική που κολλάει στα καρκινικά κύτταρα και διευκολύνει την αφαίρεσή τους ανέπτυξαν επιστήμονες

Επόμενο άρθρο

Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός: Η κόρη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου φρόντισε με προσωπικές ενέργειες ώστε ένα παιδί ΑμεΑ να δει το Game 5 από κοντά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar