Αν μετά το εμβόλιο έχετε πρήξιμο σε ένα από τα τρία σημεία, καλέστε τον γιατρό σας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά. Και πολλοί εξ αυτών βιώνουν τις αναμενόμενες παρενέργειες που συνοδεύουν το εμβόλιο COVID-19.

[ Κορωνοϊός ] Οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες και περνούν γρήγορα. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να γνωρίζουμε για τις πιο σπάνιες (αλλά πιθανώς πιο σοβαρές) αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα αν αυτές είναι πρήξιμο σε τρία συγκεκριμένα σημεία μετά το εμβόλιο COVID-19.

Κορωνοϊός: Εάν εμφανίσετε πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια ή τη γλώσσα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε λίγο άρρωστοι. Οι περισσότερες μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή ανάπαυση, καλή ενυδάτωση και χρήση ήπιων αναλγητικών. Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορεί να προκύψει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ασθενείς να είναι σε εγρήγορση για:

  • συνεχή δύσπνοια ή συριγμό
  • ερυθρότητα, πρήξιμο ή κνησμό σε περιοχές του σώματος πέρα από το σημείο της ένεσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τυχόν πρήξιμο σε χείλη, μάτια ή γλώσσα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου απαιτείται θεραπεία με επινεφρίνη ή νοσηλεία, αυτό είναι γνωστό ως αναφυλαξία. Πιθανότατα θα μείνετε για σύντομη παρακολούθηση 15 λεπτών μετά το εμβόλιο COVID-19 για να δείτε εάν έχετε άμεση αντίδραση.

Κορωνοϊός: Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε τέτοια αντίδραση

Εάν αντιμετωπίσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να μην κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου“Εάν η αντίδραση ήταν μετά από εμβόλιο mRNA COVID-19 (είτε Pfizer-BioNTech είτε Moderna), θα πρέπει να μην κάνετε τη δεύτερη δόση ενός από αυτά τα εμβόλια”, αναφέρει το CDC.

«Μια άμεση αλλεργική αντίδραση συμβαίνει εντός 4 ωρών από τον εμβολιασμό και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φουσκάλες, πρήξιμο και συριγμό (αναπνευστική δυσχέρεια)«, σημειώνει το CDC. «Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο και για περισσότερη φροντίδα και συμβουλές”.

Κορωνοϊός: Το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι απολύτως αναμενόμενο

Μερικοί αναπτύσσουν κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο ή επώδυνο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης, λέει το CDC. Το εξάνθημα (γνωστό και ως “χέρι COVID”) μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες αναφορές για το «χέρι COVID» ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο Moderna, γι’ αυτό ορισμένοι το αποκαλούν «χέρι Moderna». Η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Dermatology Times: “Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι με το εμβόλιο της Modernaοι άνθρωποι βλέπουν δερματικές αντιδράσεις στο εμβολιασμένο χέρι να εμφανίζονται όχι εντός ωρών ή μιας ημέρας, αλλά ακόμα και 8 ημέρες αργότερα. Λίγοι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν επίσης αυτό το καθυστερημένο εξάνθημα”.

Ωστόσο, το CDC δεν θεωρεί ότι το «χέρι COVID» είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως το πρήξιμο των χειλιών, των ματιών ή της γλώσσας. Έτσι, όσοι έχουν αυτή την αντίδραση μπορούν άνετα και με ασφάλεια να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://www.cdc.gov/coronavirushttps://www.dermatologytimes.comhttps://bestlifeonline.com

Προηγούμενο άρθρο

ΑμεΑ: Παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ σε ημερίδα στίβου στη μνήμη Φουντουλάκη

Επόμενο άρθρο

Οι 2 παθήσεις που εκθέτουν τα παιδιά με κορονοϊό σε 10πλάσιο κίνδυνο θανάτου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar