ΑΠΟΨΗ: Τι είναι θράσος;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Θράσος σημαίνει να συμπεριφέρεσαι με λάθος τρόπο, εν αγνοία σου ή και όχι, και μετά να θεωρείς ότι η συμπεριφορά σου είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι η αποκορύφωση της μισαλλοδοξίας, του εγωισμού, και της αναισθησίας. Είναι κάτι που πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα σε άλλους: κοντινούς σου ανθρώπους ή αγνώστους.

Δεν υπάρχει πιο κραυγαλέο παράδειγμα θράσους στην ελληνική κοινωνία από το παρκάρισμα σε θέσεις και υποδομές για ΑμεΑ. Με μία μόνο πράξη, δείχνεις σε όλους τους γύρω σου πόσο λίγο σε ενδιαφέρουν και πόσο αδιαφορείς για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Είναι μία τεράστια χειρονομία στα ΑμεΑ, που επιθυμούν μόνο την αποδοχή και τον σεβασμό μας.

Χρειάζεται πολύ θράσος για να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου σε μία θέση για ΑμεΑ, να το γνωρίζεις, και μετά να κάνεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όχι μόνο να μην σε νοιάζουν τα περίεργα βλέμματα των άλλων ανθρώπων όταν ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου σου και βγαίνεις έξω ήρεμος και χαλαρός, αλλά να ζητάς και τα ρέστα. Τι θέλουν όλοι αυτοί από εσένα; Κάθε δικαίωμα έχεις να παρκάρεις όπου θέλεις! Ποιοι είναι αυτοί που θα σου πουν κάτι;

Πόσες φωτογραφίες έχουμε δει στα social media με ΑμεΑ να μην μπορούν να περάσουν τον δρόμο γιατί κάποιος έχει παρκάρει πάνω στην ράμπα;

Δεν σε νοιάζει που κάποιο ΑμεΑ που οδηγεί θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να βρει μία θέση. Αυτό βέβαια συμβαίνει στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί αλλιώς δεν θα βρει καμία θέση και θα αναγκαστεί να παρκάρει μακριά, σε μία θέση ακατάλληλη για ανθρώπους σε αμαξίδια. Δεν σε νοιάζει επίσης εάν ένα ασυνόδευτο ΑμεΑ θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο κατεβαίνοντας από το πεζοδρόμιο χωρίς την ράμπα ή χρησιμοποιώντας την άσφαλτο αντί από το πεζοδρόμιο για τη μετακίνησή του. Αλλά εσύ είσαι αλλού. Δεν βλέπεις μπροστά σου έναν συνάνθρωπό σου να προσπαθεί μάταια να προσαρμοστεί σε μία κονωνία που δεν τον σέβεται και που δεν προσαρμόζεται για τις ανάγκες του. Δεν βλέπεις το συναίσθημα της απόγνωσης στο πρόσωπό του.

Αυτό σημαίνει θράσος.

Προηγούμενο άρθρο

«Μεγαλώνεις τόσο γρήγορα που φοβάμαι»

Επόμενο άρθρο

Υπόθεση Γιακουμάκη: Αυτές είναι οι ποινές των 8 Κρητικών -Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar