Δ. Σαρηγιάννης: Εντός Ιουλίου αρχίζει το τέταρτο κύμα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μέχρι τις 9 Ιουλίου θα είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος, δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής και ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, απάντησε ότι «σαφώς υπάρχει κίνδυνος».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι τα κρούσματα θα προσεγγίζουν τα 1.000 μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν επικουρικό χαρακτήρα, με το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά να είναι ο εμβολιασμός.

Δήλωσε επιπλέον ότι, για να αποτραπούν τα χειρότερα και βάσει των προγνωστικών μοντέλων που διαθέτει, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.

«Καμπανάκι» για Δέλτα και νέους

Ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, διπλό «καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και προς τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, έκρουσαν την Πέμπτη οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα η κ. Παπαευαγγέλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο (18-34) καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων, όπως ανέφερε.

Σχετικά με τη νέα παραλλαγή, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από τη βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη, έχουν εντοπιστεί επιπλέον 25 νέα κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής στη χώρα, φτάνοντας συνολικά τα 54 περιστατικά σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου την περασμένο Δευτέρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της «Δέλτα» ανεβάζει το απαιτούμενο ποσοστό για επίτευξη του τείχους ανοσίας, από το 70% στο 80%.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Green Pass» στα νησιά: Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από 5 Ιουλίου- Τα απαραίτητα έγγραφα

Επόμενο άρθρο

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar