Διαμαρτυρία γονέων παιδιών ΑμεΑ για τις περικοπές ειδικών θεραπειών

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αυτισμό και ειδικές ανάγκες «Η Αγία Σκέπη» αναφορικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ενηλίκων ΑμεΑ.

Παράλληλα, ο Σύλλογος δημοσιεύει επιστολή-διαμαρτυρίας μητέρας 23χρονου αυτιστικού, όπου ο ψυχίατρος του τοπικού νοσοκομείου αρνήθηκε να τις γράψει τις θεραπείες για το παιδί της.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αυτισμό και ειδικές ανάγκες «Η Αγία Σκέπη»:

Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε στο Σύλλογό μας (Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη”) καταιγισμό διαμαρτυριών από οικογένειες ενηλίκων ΑμεΑ, σχετικές με το θέμα των περικοπών των θεραπειών ειδικής αγωγής για τους ενήλικες με αναπηρία.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι: Οι εγκρίσεις των θεραπειών είναι μειωμένες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να αδυνατούν να ανανεώσουν τις θεραπείες των παιδιών τους, αλλά και ο αριθμός των εγκεκριμένων θεραπειών έχει μειωθεί δραματικά. Το ιατρικό προσωπικό  στις δημόσιες δομές είναι ελλιπές και τα ραντεβού με τους ψυχιάτρους των δημόσιων νοσοκομείων κλείνονται μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Υπάρχουν ψυχίατροι σε δημόσια νοσοκομεία που αρνούνται να υποβάλουν την αίτηση για τις θεραπείες ειδικής αγωγής προς την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι οικογένειές των ενηλίκων ΑμεΑ  αλλά και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία να βιώνουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία  και να παραμένουν αστήρικτα και αβοήθητα χωρίς θεραπευτική παρέμβαση, με όποιες αρνητικές συνέπειες για τη ζωή και την εξέλιξή τους συνεπάγεται αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων σας αναφέρουμε η επιστολή διαμαρτυρίας της Σταυρούλας Κοτταρίδη από την Καλαμάτα, την οποία και σας επισυνάπτουμε, όπου περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τον ψυχίατρο του τοπικού νοσοκομείου όταν τον επισκέφθηκε προκειμένου ο τελευταίος να υποβάλει αίτηση προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ως όφειλε, ώστε να εγκριθούν οι θεραπείες ειδικής αγωγής για τον 23χρονο γιό της που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ρωτάμε λοιπόν:

1. Υπάρχει νόμος που μειώνει ή καταργεί τις θεραπείες των ενηλίκων ΑμεΑ;

2. Γιατί από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται ολοένα και λιγότερες θεραπείες ειδικής αγωγής που αφορούν στους ενήλικες με αναπηρία;

3. Ποιοι είναι οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις θεραπείες των ΑμεΑ; Γιατί, όταν απορρίπτεται η αίτηση του γονέα, στην απάντηση δεν αναγράφονται τα ονόματα, αλλά και οι επιστημονική ιδιότητα των ατόμων που πήραν αυτή την απόφαση;

4. Οι ψυχίατροι που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία έχουν δικαίωμα να αρνούνται να πραγματοποιήσουν ραντεβού με τις οικογένειές των ΑμεΑ ή και να αρνούνται να υποβάλουν την αίτηση των ειδικών θεραπειών προς την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

5. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αποφασίζουν για τη συνταγογράφηση ή όχι των ενηλίκων ΑμεΑ, σε ποια επιστημονική θεωρία ή πρακτική βασίζουν την απόφασή τους αυτή;

Η επιστολή-διαμαρτυρίας της μητέρας 23χρονου αυτιστικού

Αξιότιμοι Κύριοι καλησπέρα σας,

Θα ήθελα παρακαλώ να διαμαρτυρηθώ και ταυτόχρονα να καταγγείλω ενα γεγονός απαράδεκτο, που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Ειμαι μητέρα ενος αυτιστικού νεου με νοητική υστέρηση 23 ετών. Καθε χρόνο ο Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας , μας έγραφε γνωμάτευση και στελναμε αιτημα στον ΕΟΠΥΥ για να εγκριθουν θεραπειες ειδικης αγωγής ( Λογοθεραπειες, Εργοθεραπειες και Ψυχοθεραπειες). Γνωρίζουμε οτι δεν εγκρινουν ολες τις θεραπειες των ενηλικων παιδιων πλεον, αλλα αρκετες απο αυτες.

Ο Ψυχίατρος του Κ.Ψ.Υ. Καλαμάτας έχει φύγει αρκετους μηνες τωρα και δεν εχει αντικατασταθεί. Επομένως επρεπε να απευθυνθουμε στον Ψυχίατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας όπως κι έγινε.

Κλεισαμε ραντεβου στον κύριο Λαζαρου ο οποιος, μας δεχθηκε με ΑΡΝΗΣΗ εξ’ αρχης, χωρίς καν να δει και να εξετάσει το παιδί. Η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη, αδικαιολόγητη, ειρωνική, με έπαρση εξουσίας και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικος λόγος αρνηθηκε να στείλει το αιτημα των θεραπειων.

Μας ειπε οτι τα παιδια αυτα εχουν «τελειώσει » μετα τα 18 έτη και οτι δεν εκπαιδεύονται, ο,τι μάθανε μάθανε, οτι δεν εχει νόημα να συνεχίσουν τις θεραπείες και οτι δεν θα υπάρξει βελτίωση.

Στα ερωτηματα που του έθεσα εγώ

α) εχει βγάλει καποια απόφαση η κυβέρνηση που καταργεί τις θεραπειες ανω των 18 ετων ?

β) εχει αναρτηθει σε καποιο Φ.Ε.Κ. οτι δεν δικαιουνται τα παιδιά μας άνω των 18 τις θεραπείες?

γ) ποιος ειστε εσεις που θα αποφασισετε για το μελλον του παιδιου μου?

δ) με ποιο δικαιωμα αρνείστε να καταθέσετε το αίτημα?

ε) γνωρίζετε το παιδί μου και αν εχει βελτιωθεί με ολες αυτές τις θεραπειες?

στ) διαβάσατε το φάκελλο του να δείτε πως ήταν πριν και την πρόοδο που εχει κάνει ?

ζ) ο Ψυχίατρος του Κ.Ψ.Υ. ήταν ανόητος που τις έγραφε?

και πολλά άλλα ερωτήματα , η μόνη απάντηση που έπαιρνα ήταν ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ και κρίνω οτι δεν πρέπει να τις γράψω.

Θέλω να επισημάνω οτι ο γιος μου όση ώρα είμασταν εκεί ( πάνω απο μισή ώρα ) ηταν πολυ ήσυχος και συνεργάσιμος. Είπα στον γιατρό οτι αν το παιδι δεν ηταν εκπαιδευμένο θα τα ειχε διαλύσει όλα εκει μέσα τόση ώρα που περίμενε.

Δυστυχώς φύγαμε άπραγοι και μιλώντας με την Κοινωνική Λειτουργό που ηταν ακριβως στο διπλανο γραφειο, ψάχνοντας να βρω το δίκαιο του παιδιού μου, μου ειπε οτι και άλλοι γονεις προσπάθησαν αλλα δεν κατάφεραν τίποτα.

Αυτό το επιβεβαίωσα ΔΥΣΤΥΧΩΣ  και με άλλους γονείς.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω οτι αυτό δεν γίνεται στην Αθήνα και κανένας Δημόσιος Ιατρός δεν εχει αρνηθεί να καταθέσει θεραπείες.

Το ζήτημα πρέπει να γνωστοποιηθεί και στην Διοικήτρια του Νοσοκομειου και όπου αλλού νομίζετε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα με την μακροσκελή επιστολή μου και για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε ειμαι στη διάθεση σας στο τηλεφωνο 6932 450570
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση, Κοτταρίδη Σταυρούλα

Πηγή: alfavita.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κολυμβητήριο Ναυπλίου: Τοποθετήθηκε αναβατόριο για ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

«Πρωτιά» για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στην πρόσβαση ΑμεΑ στις παραλίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar