Δόμνα Μιχαηλίδου: Βοηθοί για πρώτη φορά στα ΑμεΑ και προστασία παιδιών από την κακοποίηση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Έρχεται ο προσωπικός βοηθός ΑμεΑ – Δωρεάν σπίτια για τους εφήβους των ιδρυμάτων – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την κοινωνική προστασία

Εκπαιδευτικό προσανατολισμό και εργασία με μέτρα προτασίας παράλληλα με την ημιαυτόνομη διαμονή σχεδιάζει η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου για 550 εφηβούς άνω των 15 ετών στο πλαίσιο της αποϊδρυματοποίησης. Όπως τόνισε σήμερα η κυρία Μιχαηλίδου παρουσιάζοντας σε διαδικτυακή συνέντευξη το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας το υπουργείο θα ζητήσει σχετικές προτάσες της UNICEF και του Εθνικού Συμβουλίου Υιοθεσίας και Αναδοχής προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για την εργασία των εφήβων, η οποία θα ναι καλοπληρωμένη ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για φθηνή εργασία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε δημιουργηθεί θόρυβος και πολιτική αντιπαράθεση όταν είχε αποκαλυφθεί η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την τοποθέτηση εφήβων από δομές σε ξενοδοχεία.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ και η διάθεση δωρεάν διαμερισμάτων σε ανήλικα παιδιά άνω των 15 ετών προκειμένου να μη βρίσκονται σε ιδρυματικού τύπου δομές. Στα εν λόγω σπίτια θα μένουν τα παιδιά μαζί με τους φροντιστές τους. Τα σπίτια θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 8,5 εκ. ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

α) Επιδότηση ενοικίου, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.

β) Παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

γ) Υπηρεσίες ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Παιδική Προστασία και μέτρα εξάλειψης παιδικής κακοποίησης

Θεσμοθετείται πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων, σε δομές παιδικής προστασίας όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και οι παιδικές κατασκηνώσεις. Μεταξύ άλλων ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων ανά δομή, ο οποίος υποχρεούται να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά περιστατικού κακοποίησης από τους ωφελούμενους των μονάδων.

Προσωπικός βοηθός

Καθιερώνεται ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία. Θα είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών τους, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής τους.

Πρόγραμμα «Κυψέλη» για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Δημιουργείται ένα ενιαίο, ολιστικό, καθημερινό πρόγραμμα, κοινό για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας που θα προσφέρει στα βρέφη και τα νήπια την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και ερεθισμάτων και στους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Καθιερώνεται ο τακτικός έλεγχος όλων των βρεφών και νηπίων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν αδυναμιών και δυσκολιών.

Ειδικότερα το πρόγραμμα «Κυψέλη» στοχεύει στη γνωστική, γλωσσική, κοινωνική, σωματική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων μέσω ιδίως του παιχνιδιού και με σεβασμό στη μοναδικότητα και στον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε βρέφους και νηπίου. Περιλαμβάνει αναλυτικό ωρολόγιο καθημερινό πρόγραμμα, όπου ορίζονται, ανά ηλικιακή ομάδα, τα διαστήματα για παιχνίδι, δομημένο και μη δομημένο, ομαδικό και ατομικό, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, για πολιτιστικά, τεχνολογικά και άλλου είδους εργαστήρια, για αφήγηση και παραμύθι, καθώς και για σίτιση και ανάπαυση βρεφών και νηπίων.

Αναδοχή

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή). Μεταξύ περισσοτέρων κατάλληλων υποψήφιων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου, υπό το πρίσμα και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το ν. 2101/1992 (Α’ 192). Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο

Υπουργείο Εργασίας: Ερχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» – Ποιοι δικαιούνται οικονομική ενίσχυση, οι προδιαγραφές για τους επιμελητές

Επόμενο άρθρο

Αποτελεσματικότητα εμβολίων mRNA σε υγειονομικούς [μελέτη]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar