Δωρεές σε φάρμακα, χρήματα και τεχνογνωσία από τη φαρμακοβιομηχανία ενάντια στον κορωνοϊό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι συνεργασίες εστιάζουν σε όλα τα πεδία έρευνας και ανάπτυξης. Φάρμακα, χρήματα και τεχνογνωσία είναι η άμεση συνεισφορά της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα και η Ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε παρόμοια συνεννόηση με τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες αλλά και τις πολυεθνικές για να στηρίξουν το κράτος σε περίπτωση επιδημίας.

Η φαρμακοβιομηχανίες συνεργάζεται ήδη με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες Υγειονομικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένων της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας στις χώρες της Ευρώπης καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα Κέντρα Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων, τις Κινεζικές Αρχές Δημόσιας Υγείας και τού Κινεζικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων [Chinese Centre for Disease Control and Prevention] προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση δημόσιας υγείας.

Οι συνεργασίες εστιάζουν σε όλα τα πεδία έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης αξιολόγησης του πώς οι πλατφόρμες για την αντιμετώπιση πανδημιών μπορούν εν δυνάμει να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού, μοχλεύοντας σε υφιστάμενες συνεργασίες, ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξη αντιιικών εναντίον τού COVID-19, και να συνεισφέρουν και πόρους και εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορα κοινοπραξίες Ε&Α για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο κατάλογος των εταιρειών που υποστηρίζουν τις προσπάθειες ανίχνευσης, πρόληψης και θεραπείας είναι μακρύς:

AbbVie: Στα τέλη Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας αναγνώρισαν το Aluvia (lopinavir/ritonavir) ως πιθανή αγωγή για τον κορωνοϊό ζητώντας σχετικές προμήθειες και η AbbVie δώρισε Aluvia αξίας περίπου $2 εκατομμυρίων δολαρίων (USD) ως μια πειραματική εναλλακτική στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Π.Ο.Υ. για να διασφαλίσει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια.

Bayer: Η Bayer έχει κάνει σημαντικές δωρεές τόσο σε χρήματα όσο και σε φάρμακα, μεταξύ των οποίων και ένα σημαντικό αντιβιοτικό, στον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό, που συνεργάζεται με τις Κινεζικές υγειονομικές αρχές για τον συντονισμό της ανάπτυξης των μέτρων αρωγής.

Boehringer Ingelheim: Η Boehringer Ingelheim (BI)Ι έχει κάνει μια σειρά δωρεών συνολικού ύψους πάνω από $1 εκατομμύριο δολάρια (USD). Η μια δωρεά πήγε στον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό για την αγορά ιατρικού προστατευτικού υλικού για νοσοκομεία στην Ουχάν και άλλες πόλεις στην Επαρχία Χουμπέϊ. Αυτό βοηθά το ντόπιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής που εμπλέκεται στην μάχη εναντίον της επιδημίας.

Τα κεντρικά γραφεία της ΒΙ αγόρασαν επίσης 100.000 προστατευτικές μάσκες από την Γερμανία, που διατέθηκαν ως προστασία στο ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με αυτή τη νέα πνευμονία, ενώ δώρισε και φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των ασθενών στην Ουχάν.

Roche and Genentech: Η Roche and Genentech, μέλος του Ομίλου Roche, παρέχουν επιστημονική τεχνογνωσία και συμβουλευτική στον Π.Ο.Υ. και άλλους σχετικούς εμπλεκόμενους φορείς, δεδομένου ότι οι μολυσματικές ασθένειες είναι το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος για την Ε&Α της εταιρείας. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις Κινεζικές υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει στον προληπτικό έλεγχο και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την υποστήριξη ντόπιων αξιωματούχων υγείας και νοσοκομείων στην Επαρχία Χουμπέϊ. Πρόσφατα δώρισαν διαγνωστικά τεστ, ιατρικό υλικό και χρηματοοικονομική αρωγή στην πληγείσα περιοχή.

GlaxoSmithKline: Η GlaxoSmithKline (GSK) και ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες προς Ετοιμότητα στις Επιδημίες [Coalition for Epidemic Preparedness Innovations] συνήψαν μια νέα συνεργασία που στοχεύει στην παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό 2019-nCoV. Με αυτή τη νέα κίνηση, η GSK ηγείται της ανάπτυξης καινοτόμων εμβολίων με την χρήση διαφορετικών επικουρικών συστημάτων. Η GSK θα καταστήσει την έγκυρη τεχνολογική της πλατφόρμα επικουρικών πανδημικών εμβολίων διαθέσιμη, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά τού ιού 2019-nCoV καθώς, θεωρείται ηγέτης στην ανάπτυξη καινοτόμων εμβολίων με την χρήση διαφορετικών επικουρικών συστημάτων. Προστίθεται ένα ενισχυτικό σε κάποια εμβόλια προκειμένου να ενισχυθεί η απόκριση τού ανοσοποιητικού, δημιουργώντας ως εκ τούτου ανοσία απέναντι στις λοιμώξεις δυνητικά με πολύ μεγαλύτερη ισχύ και διάρκεια σε σχέση με το απλό αντιβιοτικό. Η χρήση ενός ενισχυτικού μπορεί να είναι ιδιαίτερης σημασίας σε κατάσταση πανδημίας, αφού μπορεί να μειώσει το ποσό αντιγόνων που απαιτούνται ανά δόση, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερων δόσεων εμβολίου και την διάθεσή τους σε περισσότερους ανθρώπους.

Johnson & Johnson: Η Johnson & Johnson (J&J) προσπαθεί να επεκτείνει περαιτέρω το ερευνητικό της πρόγραμμα για το εμβόλιο κορωνοϊού, μέσω μιας διευρυμένης συνεργασίας με την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης [Biomedical Advanced Research and Development Authority – BARDA], τμήμα τού Γραφείου τού Υφυπουργού για Ετοιμότητα και Απόκριση (ASPR) στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας των ΗΠΑ [U.S. Department of Health & Human Services]. Επιπροσθέτως, ξεκίνησε μια επανεξέταση των γνωστών διόδων στην παθοφυσιολογία τού κορωνοϊού, προκειμένου να καθορίσει κατά πόσον φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επιβίωση ασθενών με λοίμωξη από COVID-19 και να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου σε μη θανατηφόρα κρούσματα.

Sanofi: Στην Sanofi Pasteur, τον παγκόσμιο κλάδο εμβολίων της εταιρείας Sanofi, θα βασισθούν πάνω και θα μοχλεύσουν σε προηγούμενη δουλειά έρευνας και ανάπτυξης εμβολίου εναντίον του ιού SARS που μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ταχύτερο μονοπάτι για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον COVID-19. Η Sanofi συνεργάζεται με την BARDA [Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης], επεκτείνοντας την μακράς ιστορίας στενή της συνεργασία με την Αρχή. Η Sanofi θα χρησιμοποιήσει την δική της πλατφόρμα ανασυνδυασμένου DNA για να παράξει ένα καινοτόμο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η τεχνολογία ανασυνδυασμού παράγει ένα ακριβές γενετικό ταυτόσημο των πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του ιού. Η αλληλουχία DNA που κωδικοποιεί αυτό το αντιγόνο θα συνδυαστεί μέσα στο DNA της πλατφόρμας έκφρασης του ραβδοϊού – την βάση τού αδειοδοτημένου ανασυνδυασμένου προϊόντος για γρίπη της SANOFI – και θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί ταχύτατα και σε μεγάλες ποσότητες το αντιγόνο τού κορωνοϊού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί με τη σειρά του για την διέγερση τού ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να υπάρξει προστασία απέναντι στον ιό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ζητήματα προσβασιμότητας ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Έμφραγμα ή κρίση πανικού: Πώς να τα ξεχωρίσετε – Ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar