Εγκεφαλικό: Πόσες ώρες πρέπει να είστε σε κίνηση για να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται με αποτέλεσμα να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ωστόσο, κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής από τα 60 και μετά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 14%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή για 13 ώρες ή περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή για λιγότερες από 11 ώρες.

Αντίθετα, 25 λεπτά ήπιας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, την ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 40%.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπώδους υλικού στις αρτηρίες, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού καθώς μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αλλά και τις εναποθέσεις λίπους.

Οι ειδικοί από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο τοποθέτησαν συσκευές παρακολούθησης κίνησης σε 7.607 Αμερικανούς -άνδρες και γυναίκες-, με μέση ηλικία τα 63 έτη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν επί μία εβδομάδα για 16 ώρες την ημέρα έναν αισθητήρα στον γοφό, που παρακολουθούσε πόσο κινούνταν και με ποια ένταση.

Το έβγαζαν για οκτώ ώρες το βράδυ ενώ ήταν στο κρεβάτι.

Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του μέσου χρόνου που περνούσαν κάθε μέρα από τη στιγμή που ξυπνούσαν σε καθιστική στάση, ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα στο σπίτι, ή πιο έντονη, όπως η άσκηση με ποδήλατο ή το γρήγορο περπάτημα.

Η καθιστική ζωή ορίστηκε ως το να κάθονται σε μια καρέκλα, να ξαπλώνουν στον καναπέ ή να στέκονται για μεγάλες περιόδους.

Επτά χρόνια μετά, κατά την ανάλυση του ιστορικού υγείας τους, κατέγραψαν 286 εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι έκαναν καθιστική ζωή, κινούνταν δηλαδή ελάχιστα για 13 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό μέσα σε επτά χρόνια σε σύγκριση με όσους έκαναν καθιστική ζωή για 11 ώρες ή λιγότερο την ημέρα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι για κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής , ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξανόταν κατά 14%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Στίβεν Χούκερ, φάνηκε επίσης ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα μπορούσε να μειωθεί με την άσκηση.

Η ήπια άσκηση για 3,5 ώρες την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 26%, σε σύγκριση με την κίνηση για λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Η ήπια άσκηση περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού ή το περπάτημα στο σπίτι.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η προστατευτική δράση που καταγράφηκε σε άτομα που έκαναν πιο έντονη σωματική δραστηριότητα.

Όσοι έκαναν 14 ή περισσότερα λεπτά μέτρια ή έντονη άσκηση -όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο ή ακόμα και κηπουρική- είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 47%, σε σύγκριση με άτομα που ασκούνταν λιγότερο από τρία λεπτά την ημέρα.

Ο Δρ Χούκερ είπε ότι η καλύτερη ποσότητα μέτριας έντασης άσκησης για άτομα στα 60, ήταν τα 25 λεπτά την ημέρα.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά αποτελούν το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων και οφείλονται σε απόφραξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Τα εγκεφαλικά αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

mastografia.gov.gr: Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού – Σε λειτουργία η πλατφόρμα, αύριο τα πρώτα SMS

Επόμενο άρθρο

Εύοσμος: Συναυλία για την ενίσχυση των ειδικών σχολείων ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar