Εκκληση για την Καθαρά Δευτέρα: «Μην πετάξετε αετό, δεν αντέχει άλλο το ΕΣΥ»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τα μέλη της Επιτροπής συνεδριάζουν, έχοντας μπροστά τους την ανεξέλεγκτη αύξηση των διασωληνωμένων, την περαιτέρω εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και την Καθαρά Δευτέρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζουν για ακόμη μια Παρασκευή, έχοντας αυτή τη φορά μπροστά τους την ανεξέλεγκτη αύξηση των διασωληνωμένων, την περαιτέρω εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και την Καθαρά Δευτέρα.

Φοβούνται τόσο πιθανή διασπορά κατά το σαρακοστιανό τραπέζι εάν δεν τηρηθούν οι περιορισμοί στα άτομα, όσο και εικόνες συνωστισμού στα κοντινά πάρκα και τις πλατείες (όπως παρατηρήθηκε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξάλλου) για το πέταγμα του αετού.

Για τον λόγο αυτό, στην ενημέρωση το απόγευμα στην Αριστοτέλους, αναμένεται να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να ακολουθήσουν για ακόμη μια φορά τα μέτρα που ισχύουν για την αποφυγή της εξάπλωσης, γνωρίζοντας ωστόσο την εμφανή κόπωση από το διαρκές lockdown και τις συνεχείς αλλαγές στους περιορισμούς.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκινά σήμερα στις 10:00, και ξανά αναμένεται να είναι πολύωρη. Η επιτροπή έχει ήδη στα χέρια της τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, που την Τετάρτη “χτένισαν” τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και εκτίμησαν σε ποιες περιοχές το ιικό φορτίο ξεφεύγει επικίνδυνα.

Εν συνεχεία θα θέσει την εισήγησή της υπόψη της κυβέρνησης που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα ληφθούν νέα μέτρα ή θα χαλαρώσουν υφιστάμενα. Όπως και να έχει, η παράταση του lockdown στην Αθήνα έχει ήδη “κλειδώσει”.

Νέα lockdown

Η Χαλκιδική και τα Ιωάννινα φαίνεται πως θα μπουν σε “βαθύ κόκκινο”, εξαιτίας της ανόδου του μέσου όρου κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν 21,14 και 23,29 αντίστοιχα).

Όμως, ο προβληματισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη μεγαλύτερος, με τους ειδικούς να φοβούνται παρόμοιο με τα νοσοκομεία της Αθήνας έμφραγμα. Ο μέσος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας ήταν 195.

Σημειώνεται πως χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων στην επικράτεια ήταν 506. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας 501 (ημερήσια μεταβολή +13%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 408 ασθενείς.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις

Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation – VUI) B.1.1.318 . Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και 3 δείγματα με τη νοτιοαφρικανική.

Προηγούμενο άρθρο

Δωρεάν σπίτια από τον ΟΑΕΔ: Oι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Επόμενο άρθρο

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή του και γιατί – Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar