Εκπομπές μαγειρικής με υγιεινές τροφές: η παρακολούθησή τους βελτιώνει τη διατροφή των παιδιών

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Eυρήματα δείχνουν ότι τα προγράμματα μαγειρικής μπορούν να είναι υποσχόμενο εργαλείο για προαγωγή θετικών διατροφικών αλλαγών.

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα, ανακάλυψε ότι παιδιά που βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα που δείχνουν υγιεινές τροφές είναι πιο πιθανό να κάνουν κατόπιν υγιεινότερες επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε υγιεινές συνήθειες που θα διαρκούν στην ενήλικο ζωή.

Η νέα έρευνα, του Tilburg University και του Radboud University, στην Ολλανδία, επέλεξε 125 παιδιά 10 έως 12 ετών και τους ζήτησε να παρακολουθήσουν 10 λεπτά από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά, που περιείχε είτε υγιεινές είτε ανθυγιεινές τροφές.

Μετά την παρακολούθηση δόθηκε επιλογή στα παιδιά -είτε υγιεινό είτε ανθυγιεινό σνακ ως ανταμοιβή- για τη συμμετοχή τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition Education and Behavior, και έδειξαν ότι παιδιά που είδαν ένα επεισόδιο του προγράμματος με υγιεινές τροφές είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν μια υγιεινή τροφή σε σύγκριση με παιδιά που παρακολούθησαν διαφορετικό επεισόδιο με ανθυγιεινά τρόφιμα.

Ο Frans Folkvord, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι προγράμματα μαγειρικής μπορούν να είναι υποσχόμενο εργαλείο για προαγωγή θετικών αλλαγών όσον αφορά τις προτιμήσεις των παιδιών και τη συμπεριφορά όσον αφορά τη διατροφή τους.

Πρόσθεσε, ότι η επίδραση της έκθεσης παιδιών σε υγιεινές τροφές, όπως με την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, φαίνεται να επηρεάζεται πολύ από χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Για παράδειγμα, εξηγεί ότι παιδιά που δεν αγαπούν νέα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν υγιεινές τροφές μετά την παρακολούθηση προγράμματος που τις δείχνει σε σχέση με παιδιά που απολαμβάνουν τη δοκιμή νέων τροφών.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν να αισθάνονται πιο υπεύθυνα για τις διατροφικές τους επιλογές και οι πληροφορίες που μαθαίνουν ως παιδιά μπορούν να επηρεάσουν ενδεχομένως τις διατροφικές τους συνήθειες.

Πηγές: Journal of Nutrition Education and Behavior, iatronet.gr

Προηγούμενο άρθρο

Bayer: Υγεία και διατροφή οι φιλόδοξοι στόχοι της παγκοσμίως, μέχρι το 2030

Επόμενο άρθρο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Συνοδών- Εμψυχωτών Ατόμων με Αναπηρία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar