Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου. Δοκιμή με το μελάνωμα τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το «αύριο» χωρίς καρκίνο φαίνεται να πλησιάζει λίγο πιο κοντά εδώ και περίπου ένα μήνα, όταν και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εμβολιασμός καρκινοπαθούς με το θεραπευτικό εμβόλιο BNT111, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την φαρμακευτική εταιρεία BioNTech.

Ουσιαστικά με αυτό το γεγονός «εγκαινιάστηκε» η Φάση 2 των σχετικών ερευνών οι οποίες τελικό στόχο έχουν την οριστική αξιολόγηση για την επίδραση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA  σε ασθενείς με μελάνωμα ανθεκτικού – υποτροπιάζοντος σταδίου τρία ή τέσσερα, σε συνδυασμό με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi

Η BioNTech σχεδίασε το πρώτο mRNA εμβόλιο κατά του μελανώματος, μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί επιθετική μορφή καρκίνου, η οποία κάνει συχνά μεταστάσεις ακόμα και μέσω του αίματος.

Το υποψήφιο ενδοφλέβιο θεραπευτικό εμβόλιο φέρει το όνομα BNT111. Στοχεύει στην ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης και κωδικοποιεί τέσσερα ειδικά αντιγόνα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Πάνω από το 90% των ασθενών με μελάνωμα εκφράζουν ένα από τα τέσσερα αυτά αντιγόνα.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένουν οι επιστήμονες, θα ενεργοποιηθεί η ανοσοαπόκριση κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου από τον ίδιο τον οργανισμό, χάρη στα mRNA αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο.

Αυτό δηλαδή που αναμένουν οι ερευνητές είναι να δουν τον ανθρώπινο οργανισμό να «διδάσκεται» ώστε να αναγνωρίζει τους φονικούς όγκους και να τους αντιμετωπίζει, δημιουργώντας το δικό του «τείχος προστασίας», εκεί που οι κλασικές μορφές αγωγής (με φάρμακα κλπ) σήμερα αποτυγχάνουν.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της BioNTech, η δοκιμή BNT111-01 έλαβε έγκριση από διάφορες χώρες ως τώρα, καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, και Αυστραλία άναψαν το «πράσινο φως» για την συνέχιση της έρευνας. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε αυτή την φάση θα λάβουν μέρος συνολικά 120 ασθενείς με καρκίνο. Στη συνέχεια θα υπάρξει και το πόρισμα σχετικά με το πόσο επιτυχής ήταν η απόκριση σε αυτή τη μορφή θεραπείας, με τον συνδυασμό του m Rna εμβολίου BNT111 σε συνδυασμό με το με το μονοκλωνικό αντίσωμα Libtayo των Regeneron και Sanofi, ενώ όπως είναι απολύτως λογικό θα ελεγχθούν και οι τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες που ενδεχομένως θα έχει η χορήγησή του ώστε να εξεταστεί το κατά πόσο είναι ασφαλές για τον πληθυσμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό είναι απλά ένα βήμα. Ένα «παράθυρο» που ανοίγει με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο «αύριο» της επιστήμης που μοιάζει να είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία m Rna, όσο κι αν οι αρνητές της επιμένουν να την αμφισβητούν, προβάλλοντας ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα, τα οποία μεταβάλλονται ανάλογα με τις πεποιθήσεις αλλά συγκλίνουν σε ένα πράγμα. Στο ότι κάποιοι βάζουν συνεχώς εμπόδια στην επιστήμη και την ιατρική, ξεχνώντας ότι χάρη σε αυτές είναι ακόμη ζωντανοί.

Πηγές Άρθρου:

Trial With BNT111 and Cemiplimab in Combination or as Single Agents in Patients With Anti-PD1-refractory/Relapsed, Unresectable Stage III or IV Melanoma. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04526899?term=BNT111&draw=2&rank=1 (Τελευταία Πρόσβαση 24/06/2021, Ώρα: 17:30) 

An RNA vaccine drives immunity in checkpoint-inhibitor-treated melanoma, Nature. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2537-9 (Τελευταία Πρόσβαση 24/06/2021

Πηγή: medlabnews.gr medlabgr.blogspot.com

Προηγούμενο άρθρο

Υγεία: Μετά την τρίτη δόση η προστασία ενός mRNA εμβολίου διαρκεί περισσότερο

Επόμενο άρθρο

Δέκα πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar