Ένας απλός τρόπος να βγάλεις το στρες από το μυαλό σου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση σε σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αναφερόμαστε περισσότερο σε πρακτικές που ξεκουράζουν το μυαλό. O περιπατητικός διαλογισμός μπορεί να αδειάσει το κεφάλι σου σε μόλις 7 λεπτά και να σε χαλαρώσει. Μάθε πώς θα τον εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου.

Η διαχείριση του στρες είναι κορυφαίο ζήτημα. Όταν σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες υγείας μιλούν για την ανάγκη αυτή, όταν κάθε πρόβλημα μοιάζει να συνδέεται με το περιβόητο στρες, εύλογα αισθάνεσαι κι εσύ ότι κάτι πρέπει να κάνεις.

Από την άλλη, πρόσεχε μην το παρακάνεις. Διότι στην προσπάθειά σου να περιορίσεις το στρες, ενδέχεται να αγχωθείς περισσότερο και να πιεστείς ώστε να φέρεις εις πέρας μία ακόμη αποστολή, που αυτή τη φορά θα έχει να κάνει με τη διαχείριση του στρες.

Είναι στ’ αλήθεια διαχειρίσιμο το στρες; Ακόμη δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση να δώσω. Ξέρω όμως ότι καθώς το άγχος εισβάλλει όλο και περισσότερο στις ζωές μας, η ανάγκη για τη διαχείρισή του γίνεται πιο επιτακτική, τόσο που έχει φτάσει να γίνει μόδα.

Έχουν νόημα οι συμβουλές διαχείρισης του στρες;

Από τις συμβουλές και τις οδηγίες που δίνουν κατά καιρούς γιατροί, ολιστικοί, ψυχολόγοι και wellness coaches, υπάρχουν και μερικές πολύ απλές που εύκολα μπορούν να προσαρμοστούν σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα. Συνήθως έχει νόημα να τις δοκιμάσεις για τουλάχιστον 3 εβδομάδες (τόσο χρειάζεται κάτι για να καταστεί συνήθεια και να μπορέσει να αποδώσει οφέλη) και να διαπιστώσεις αν σου ταιριάζουν ή όχι.

Περιπατητικός διαλογισμός και στρες

Η Αμερικανίδα Sara Gottfried, MD, γυναικολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ολιστικής ιατρικής και διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, ειδικεύεται στην ενδοκρινολογία, χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις ιατρικής ακριβείας.

Είναι από αυτές που λόγω επαγγελματικής διαστροφής αν θες, ξεκινά τη μέρα της πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι ή πράσινο τσάι, κάνοντας γιόγκα ή καθοδηγούμενο οραματισμό, συνήθειες που εύλογα μπορεί να ακούγονται ακραίες.

Από την άλλη, είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να υπολογίζει τα επίπεδα του άγχους, μετρώντας τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις επάνω σε τρόπους ενεργοποίησης του μυαλού και του σώματος.

Περιπατητικός διαλογισμός: Γιατί τον προτείνει μία γιατρός

Η φράση αποτοξίνωση του εγκεφάλου δεν είναι βέβαια κυριολεκτική. Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση σε σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αναφερόμαστε περισσότερο σε πρακτικές που ξεκουράζουν το μυαλό – και υπάρχουν αρκετές.

Η Dr Gottfried αναφέρει πως παρά τα όσα κάνει καθημερινά για το άγχος, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό την ξεπερνάει. Ο περιπατητικός διαλογισμός είναι μία από τις πρακτικές που έχει βρει ότι πραγματικά τη βοηθάει να ξεμπλοκάρει μέσα σε μόλις 7 λεπτά.

Τα οφέλη του περιπατητικού διαλογισμού είναι πολλά, όμως αρκετές φορές νιώθουμε ότι θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά για να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε μακριά από τη φασαρία της πόλης και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει τρόπος να εξασκηθείς στον περιπατητικό διαλογισμό σε 5 απλούστατα βήματα, όποια ώρα της ημέρας θέλεις, αν και η πιο ιδανική είναι το πρωί.

Ο περιπατητικός διαλογισμός σε 5 βήματα

Ο περιπατητικός διαλογισμός που μας προτείνει δεν είναι πεζοπορία ή προπόνηση. Είναι μια σκόπιμη μορφή περπατήματος που γίνεται αργά και ενσυνείδητα, εκτελώντας 10 έως 30 μικρά και φυσικά βήματα και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία σε συνδυασμό με αναπνοές και συγκέντρωση.

Περιπατητικός διαλογισμός και στρες

1. Επιλέξτε τον χώρο

Περπατήστε αργά, ιδανικά σε ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα σας σταματήσουν οι γείτονες, ούτε θα σας αποσπάσουν την προσοχή όσοι τρέχουν ή περπατούν έντονα.

2. Υιοθετήστε τον βηματισμό

Περπατήστε περίπου 10 βήματα, στη συνέχεια σταματήστε και εξασκηθείτε σε βαθιές αναπνοές. Προσπαθήστε να εισπνεύσετε, μετρώντας μέχρι το 5, κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το 10 και, στη συνέχεια, εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 5.

3. Επιστρέψτε και επαναλάβετε

Όταν αισθάνεστε έτοιμοι, γυρίστε και περπατήστε στην αντίθετη κατεύθυνση ή συνεχίστε να περπατάτε προς τα εμπρός για άλλα 10 βήματα. Σταματήστε και αναπνεύστε ξανά όπως παραπάνω.

4. Eστιάστε στα βήματά σας

Χρησιμοποιήστε την ενσυνειδητότητα, για να αναλογιστείτε κάθε βήμα σας και να το εκτελέσετε με την προσοχή σας στραμμένη σε αυτό. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς σηκώνεται το δεξί σας πόδι προς τα εμπρός, πώς πατάει στο έδαφος και πώς το βάρος μετατοπίζεται σε αυτό, καθώς σηκώνεται η φτέρνα του αριστερού ποδιού. Συνεχίστε και στη συνέχεια παρατηρήστε τυχόν επικριτικές σκέψεις.

5. Ενσωματώστε τον περιπατητικό διαλογισμό στην καθημερινότητά σας

Ο περιπατητικός διαλογισμός αφομοιώνεται στις συνήθειές σας και εξελίσσεται μαζί σας, αλλά θέλει χρόνο. Καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο, θα δείτε ότι μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας στο περπάτημα με οποιοδήποτε ρυθμό, ακόμη και στο τρέξιμο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που επιτρέπουν μια κατάσταση δυναμικής ευεξίας και πληρότητας.

Πηγή: ow.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καλοκαιρινές διακοπές: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς με παιδιά με αναπηρία

Επόμενο άρθρο

Δείτε πόσο κινδυνεύει η ψυχική σας υγεία αν έχετε χαμηλό σίδηρο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar