ΕΟΠΥΥ: Χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις όλοι οι ασφαλισμένοι για 3 ημέρες λόγω κινητοποιήσεων

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ μένουν για τρεις ημέρες οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του Οργανισμού  καθώς  διαγνωστικά εργαστήριαπολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τα «κουρέματα» του ΕΟΠΥΥ στα εισοδήματά τους, αφού υποχρεωτικά δεν πληρώνονται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν εάν ξεπεραστεί η προϋπολογισθείσα δαπάνη.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν 26, 27 και 28 Μαΐου οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους δωρεάν μέσω του φορέα.

Ειδικότερα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κάνουν λόγο για τεχνητά χρέη που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021 και ζητούν “κούρεμα” αυτών, περιορισμό του clawback (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων) με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  έχει συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων των  Ιατρικών Συλλόγων, όπου και θα ζητηθεί η αιγίδα και η πλήρης κάλυψη των κινητοποιήσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις.

Οι κλάδοι ζητούν να πληρώνονται για τις εξετάσεις που διεξάγουν χωρίς κουρέματα από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν: «Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ (plafond)».

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Οι ασθενείς πάντως που θα χρειασθεί να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις στις τρεις ημέρες των κινητοποιήσεων, είναι πιθανό να μην μπορούν να τις πραγματοποιήσουν.

Ωστόσο, το σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται οι εξετάσεις αλλά να τις πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Στο παρελθόν πάντως (2019) σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις που έκαναν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είχε γίνει αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι είχαν πληρώσει το 85% της αξίας των εξετάσεων, ποσοστό που καλύπτει συνήθως ο Οργανισμός.

Ωστόσο, είχαν δημιουργηθεί δυσκολίες στην αποπληρωμή των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ μετά την απεργία.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δωρεάν, τελικά, η είσοδος για τα ΑμεΑ στην Ακτή Βουλιαγμένης

Επόμενο άρθρο

Μελατονίνη: Τα φάρμακα με τα οποία αλληλοεπιδρά και οι παρενέργειές της

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar