Επίσκεψη στη Νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΚΑΤ από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, επισκέφθηκε τον ολοκληρωμένο χώρο Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν. Αττικής ΚΑΤ, ο οποίος κατασκευάστηκε με δωρεά του ΙΣΝ.

Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε στο ΚΑΤ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 κλίνες ΜΕΘ. Η κατασκευή του νέου χώρου ΜΕΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς του ΙΣΝ, συνολικού ύψους €16.5 εκατομμυρίων, για την δημιουργία χώρων σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν 175 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας). Οι νέοι χώροι που δημιουργούνται με τη στήριξη του ΙΣΝ ξεκίνησαν να παραδίδονται πανελλαδικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2021. Εκτιμάται ότι οι νέοι χώροι θα εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Εκτός από τα έργα υποδομών, η εν λόγω δωρεά του ΙΣΝ στηρίζει παράλληλα την εκπόνηση ενός πενταετούς, ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης επί της εντατικής θεραπείας για γιατρούς και νοσηλευτές.

Κατά την επίσκεψη του ο κ. Δρακόπουλος δήλωσε «Η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό μας υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η πανδημία που όλος ο πλανήτης βίωσε τον προηγούμενο χρόνο και συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει και σήμερα. Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είμαστε παρόντες και προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είτε πρόκειται για τη δωρεά μας για τη δημιουργία χώρων για την προσθήκη 175 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είτε για την Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, ύψους άνω των €400 εκατομμυρίων, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης. Γιατί ακόμη και αν η υγεία δεν είναι δεδομένη για κανέναν, η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι δεδομένη για όλους».

O Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης απαντώντας δήλωσε «Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και εκ μέρους των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικό προσωπικό, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον Πρόεδρό του τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Για ακόμα μια φορά, όταν η Ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το Ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία. Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ στο ΚΑΤ, μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα με 30 κρεβάτια, είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Εκτός από το ΚΑΤ, το ΙΣΝ έχει ήδη παραδώσει τους ολοκληρωμένους χώρους στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν, Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία, Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο», Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματά» που αντιστοιχούν σε 82 νέες κλίνες ΜΕΘ. Οι χώροι για την πλειοψηφία των υπόλοιπων κλινών στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” θα έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.


Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2020, η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ και Εμφραγμάτων.

Στο πλαίσιο της δωρεάς του για την ανακαίνιση χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, το ΙΣΝ συνεργάζεται με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού καθώς και για τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ, η ολοκλήρωση των οποίων είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των Μονάδων στους νέους χώρους. Όπως έχει καταδείξει και η Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία –η μεγαλύτερη εν εξελίξει δωρεά στην Ελλάδα-, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, καθώς και να πραγματοποιηθεί άμεσα, γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια. H Hill International παρείχε αφιλοκερδώς υποστήριξη για τη διαχείριση έργου και ως εκ τούτου η συμβολή της ομάδας που συμμετείχε στο εγχείρημα ήταν σημαντική.

Η δωρεά για τη δημιουργία χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της COVID-19, συνολικού ύψους $100 εκατομμυρίων. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους €79.9 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32,2 εκατομμύρια που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Πηγή: snf.org/

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Πιο σημαντικό το ιικό φορτίο από τον βήχα για την εξάπλωση της COVID-19

Επόμενο άρθρο

ΠΕ Κρήτη: Κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2021

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar