Επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ειδική εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease /HIAAD),  με θέμα «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα», την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Άνοιας και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και θα λάβει χώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή  και ώρα 18:00.t

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δρ. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, ο M.D., MHS, ο πρόεδρος  της HIAAD Elizabeth Plank Althouse Professor, Johns Hopkins University, Director, Richman Family Precision Medicine Center of Excellence in Alzheimer’s Disease, καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, η νευρολόγος – ψυχίατρος, μέλος της HIAAD πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών,  του Εθνικού́ Παρατηρητηρίου για την ‘Ανοια και τη Νόσο Alzheimer, Παρασκευή́ Σακκά και ο Νευρολόγος, μέλος της HIAAD Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Σκαρμέας, M.D., Ph.D..

Διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των Η.Π.Α. ενώνουν την επιστημονική τους γνώση και την εργαστηριακή τους εμπειρία με ερευνητές από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου (BiHELab) για να αντιμετωπίσουν από κοινού την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και των σχετικών διαταραχών στη χώρα μας. «Για περισσότερα από δύο χρόνια, η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ αποδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας μέσα από τον καθορισμό και την επίτευξη στόχων που βελτιώνουν την ποιότητα φροντίδας των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, εξαλείφουν το στίγμα και δίνουν αξία στο έργο των Ελλήνων επιστημόνων. Καλούμε όλον τον κόσμο να στηρίξει ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια και μαζί, ως έθνος, να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην πανδημία που ονομάζεται άνοια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ειδικός στην έρευνα για την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, Κωνσταντίνος Λυκέτσος.

Παρουσίαση των δράσεων και των συνεργασιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease/HIAAD), θα γίνει από τους, Πάτρα Μπλέκου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Ιάνη Ματσούκα, Executive Director, Global University Hub, Metropolitan College και Νότη Παρασκευόπουλο, MSc in Dementia, αντιπρόεδρο της HIAAD.
«Για να ανακαλύψουμε νέους ορίζοντες, πρέπει να έχουμε το θάρρος να χάσουμε τη θέα της ακτής. Με αυτό το κίνητρο σχεδιάζουμε νέους τόπους συνεργατικότητας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση όσων το έχουν ανάγκη, διεκδικώντας τη θέση τους στο όνειρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της HIAAD, Νότης Παρασκευόπουλος.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λυκέτσου «Πρακτική́ φροντίδα για την άνοια: Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή́, τον φροντιστή́, την οικογένεια» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, από τον Νικόλαο Σκαρμέα, MD., Ph.D., νευρολόγο, καθηγητή́ Νευρολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της HIAAD.

«Πρόκειται για μία αμιγώς επιστημονική συνεργασία που για πρώτη φορά αναδεικνύει, όχι μόνο την έρευνα και την διάχυση των αποτελεσμάτων της, αλλά και την εφαρμογή στην πραγματική ζωή. Κέντρο της προσπάθειας αυτής είναι η προώθηση των πιο σύγχρονων και βέλτιστων πρακτικών μέσω της συνεργατικότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων», δήλωσε , ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού́ Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστήμιου, Πρόεδρος της HIAAD, καθ. Παναγιώτης Βλάμος, που θα είναι υπεύθυνος για την παρουσίαση και τον συντονισμό της ημερίδας.

Πηγή: enikos.gr

Προηγούμενο άρθρο

“Βιώσιμη Κινητικότητα και ΑμεΑ”, μια ξεχωριστή δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός – EMA: Δεν αποκλείει την εμφάνιση νέας παραλλαγής τον χειμώνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar