«Έρχεται» ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ και η κάρτα αναπηρίας – Τι αλλάζει στο επίδομα αναδοχής

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Nέες παρεμβάσεις στον χώρο της πρόνοιας δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας για το 2021, όπως την Κάρτα Αναπηρίας και τον Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ, με χρηματοδότηση από κοινωνικά κονδύλια.

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους.

Το υπουργείο επεξεργάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον Προσωπικό Βοηθό, που θα αφορά 2.000 πολίτες με αναπηρία. Το άτομο με αναπηρία μπορεί  να αποφασίσει ποιος θα είναι ο προσωπικός του βοηθός, τι είδους υποστήριξη θα του παρέχεται και με ποιους όρους.

Με άλλα λόγια ο ωφελούμενος θα ειπράττει ένα επίδομα, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώσει προσλαμβάνοντας προσωπικό βοηθό βάσει της ειδικότητας που έχει περισσότερο ανάγκη, ακόμη κι αν αυτό το άτομα είναι μέλος της οικογένειάς του.

Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα δημιουργείται το Μητρώο Αναπηρίας, ώστε το κράτος για πρώτη φορά να γνωρίζει πόσα ΑμεΑ υπάρχουν στην χώρα και πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ώστε να μπορεί στοχευμένα να υλοποιεί πολιτικές. Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους.

Στους στόχους του υπουργείου είναι και η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές. Ήδη εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεσμοθέτηση και αναμένεται η χρηματοδότηση της υλοποίησης των
προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάδοχοι γονείς

Μηνιαία οικονομική ενίσχυση από 300 έως 1.000 ευρώ θα δίνεται στις οικογένειες που θα προχωρήσουν στην αναδοχή παιδιού από φέτος, προκειμένου να βοηθηθούν στα έξοδα του νέου μέλους της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυξημένο επίδομα θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια στους ανάδοχους γονείς, ενώ θα φτάνει στα 1.000 ευρώ τον μήνα για παιδιά με αναπηρία τα οποία έχουν αυξημένα έξοδα και απαιτείται ειδική φροντίδα.

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΑ.

Παράλληλα μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης ανηλίκων με υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς (μέσω της πλατφόρμας Anynet) θα διευκολύνονται οι διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. 

Οι διαδικασίες της ηλεκτρονικής διασύνδεσης ανηλίκων (εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων) με υποψήφιους αναδόχους και υποψήφιους θετούς γονείς (εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων και στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων αντιστοίχως) ξεκίνησαν να λειτουργούν πανελλαδικά τον Αύγουστο του 2020.

Μέσω αυτής, προβλέπεται μείωση του χρόνου της διαδικασίας από 6 χρόνια σε ένα έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 κατατέθηκαν 2.038 αιτήσεις υιοθεσίας και 306 αιτήσεις αναδοχής, σε σύγκριση με 1.894 αιτήσεις υιοθεσίας και 346 αιτήσεις αναδοχής για το σύνολο του 2020.

Τέλος δημιουργείται μια ενιαία ψηφιακή πύλη κοινωνικών παροχών στην οποία οι πολίτες θα έχουν εύκολη πρόσβαση, ενώ προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ και η Ενιαία ψηφιακή πύλη παροχών για ΑμεΑ.

Πηγή: insider.gr

Προηγούμενο άρθρο

Η κυβέρνηση επισπεύδει τον εμβολιασμό σε νεότερες ηλικίες

Επόμενο άρθρο

Ίδρυμα Νιάρχος: Προσθήκη 145 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 Νοσοκομεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar