Έρευνα: Συχνή η καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως μια νέα αμερικανική μελέτη, η καρδιακή ανακοπή είναι συχνή για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.  

Όπως αποκάλυψε η ομάδα των επιστημόνων,  με επικεφαλής τον δρα Salim Hayek ,του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η παραπάνω διαπίστωση σχετίζεται με την κακή πρόγνωση αναφορικά με την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, ιδιαίτερα όσων η ηλικία είναι άνω των 80 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 5.019 ασθενείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 68 νοσοκομείων των ΗΠΑ.  Από τα ερευνητικά δεδομένα διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά της επιβίωσης των ασθενών μετά από καρδιακή ανακοπή ήταν διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, το ποσοστό  της επιβίωσης για τους ασθενείς κάτω των 45 ετών υπολογιζόταν στο 21%, ενώ για τους άνω των 80 το ποσοστό έφτανε το 3%.

Από το σύνολο των περιπτώσεων που μελετήθηκαν, 701 ασθενείς (ποσοστό 14%) -με μέση ηλικία 63 ετών– έπαθαν καρδιακή ανακοπή, σε διάστημα εντός 14ων ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Μόνο οι 400 από αυτούς (57%) –οι νεότεροι σε ηλικία κατά μέσο όρο- υποβλήθηκαν σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Το αποτέλεσμα ήταν να επιζήσουν, τελικά, μόνο οι 48 από τους 400  (12%).

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς που έπαθαν καρδιακή ανακοπή, έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ με λιγότερα κρεβάτια. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, το παραπάνω συμπέρασμα αποτελεί ένδειξη ότι η δυναμική ενός νοσοκομείου, η στελέχωσή του και η εμπειρία του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτό, πιθανότατα, επηρεάζουν την εξέλιξη των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την επιβίωσή τους.

Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).


Πηγές: bmj.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Προηγούμενο άρθρο

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Νέες δωρεές 10,8 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επόμενο άρθρο

«Εικόνες Ψυχής»: Εικαστική παρέμβαση εικόνας και λόγου αφιερωμένη στις ψυχικές ασθένειες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar