Έξι σημάδια που προειδοποιούν ότι το έντερο έχει σοβαρό πρόβλημα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με ό,τι αυτός συνεπάγεται, μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του στομάχου – έναν πολύτιμο σύμμαχο της συνολικής υγείας του οργανισμού. Αυτή η βλαπτική επίδραση μπορεί να γίνει αντιληπτή με πλήθος εκδηλώσεων από το πεπτικό αλλά και από άλλα συστήματα του οργανισμού που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ας δούμε τα πιο συχνά συμπτώματα, αλλά και τις συνήθειες που προειδοποιούν ότι το έντερο πάσχει.

Φουσκώματα και καούρες

Πεπτικές διαταραχές όπως  φουσκώματα, μετεωρισμός, αλλά και διάρροια ή καούρες μπορεί να αποτελούν συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών. Το υγιές πεπτικό σύστημα με ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα συνήθως δεν βρίσκει «δυσκολίες».

Διατροφή με πολλά σάκχαρα

Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να μειώσουν τα ωφέλιμα βακτήρια του στομάχου. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να αυξήσει τις λιγούρες προκαλώντας περαιτέρω πρόβλημα στο έντερο και αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής που αποτελεί απειλή για την υγεία.

Διαταραχές βάρους

Αύξηση ή μείωση του βάρους, χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορεί να σηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, προβλήματα του εντέρου. Όταν το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, δυσχεραίνει η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και να αποθηκεύει λίπος

Συνεχής κόπωση

Η ανισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ποιότητα του ύπνου οδηγώντας σε αίσθημα διαρκούς κόπωσης. Ως ένα βαθμό η δυσκολία αυτή αποδίδεται και στην ανεπαρκή έκκριση της σεροτονίνης μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πεπτικό σύστημα και σχετίζεται με την διάθεση και τον ύπνο.

Δερματικοί ερεθισμοί

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι πεπτικές διαταραχές και οι φλεγμονές του στομάχου συνέπεια της κακής διατροφής ή των τροφικών αλλεργιών μπορεί να συσχετίζονται με δερματικούς ερεθισμούς και εκζέματα. Επομένως φροντίζοντας περισσότερο τη διατροφή, ηρεμεί και το δέρμα.

Τροφικές δυσανεξίες

Το φτωχό εντερικό μικροβίωμα θεωρείται σύμφωνα με ορισμένες απόψεις ένοχο και για τις τροφικές δυσανεξίες. Η κακή ποιότητα και η ανεπαρκής ποσότητα εντερικών βακτηρίων θεωρείται ότι μπορεί να δυσκολέψει την πέψη ορισμένων τροφών και να επιδεινώσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, μετεωρισμό και διάρροια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τι παθαίνουν τα φάρμακα όταν περάσει η ημερομηνία λήξης τους;

Επόμενο άρθρο

Νομίζετε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στα Μέσα Μεταφοράς; Δείτε το βίντεο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar