Εξωδικαστικός: Τα ΑμεΑ στους ευάλωτους με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η πρόταση ρύθμισης του Εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές όπως συμβαίνει σήμερα με τους οικονομικά ευάλωτους και θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου.

«Ανοίγει» η περίμετρος των ευάλωτων οφειλετών καθώς εντάσσονται και οι πολίτες με αναπηρία και μάλιστα με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια καθώς λαμβάνεται υπόψη ότι έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος  διαβίωσης. 

Αυτό σημαίνει η πρόταση ρύθμισης του Εξωδικαστικού θα γίνεται αυτόματα αποδεκτή από τους πιστωτές όπως συμβαίνει σήμερα με τους οικονομικά ευάλωτους και θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ανασφάλιστα οχήματα  και είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τους services  οι οποίοι είχαν θέσει το ζήτημα των ΑΜΕΑ καταθέτοντας σχετική πρόταση,  όπως είχε γράψει η «Η».

Ετσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτους οφειλέτη καθώς και το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια που θα εισαχθούν στον ορισμό των ευάλωτων οφειλετών.  Σύμφωνα με πληροφορίες το εισοδηματικό κριτήριο ευαλωτότητας, που ξεκινάει από τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι τις 21.000 ευρώ ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού ενδεχομένως να διαμορφωθεί από 14.000 -42.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία αφαιρουμένων των επιδομάτων. Σε ότι αφορά το ποσοστό αναπηρίας οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από το κράτος.

Ειδική διάταξη

«Με ειδική διάταξη διευρύνουμε τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων συμπολιτών μας συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς πλέον και τα άτομα με αναπηρία, με διευρυμένα όρια εισοδήματος και περιουσίας, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθεια τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα «κατηγορία» ευάλωτων οφειλετών  και ενώ παραμένει το ζήτημα γενικότερη αναθεώρησης των εισοδηματικών -κριτηρίων ευαλωτότητα καθώς είναι χαμηλά και θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά .

Ετσι, το  άρθρο 65 το νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει την τροποποίηση σχετικών άρθρων του νόμου 4837/2020 που αφορούν τους ευάλωτους οφειλέτες.

Αναλυτικά:

  1. Στην περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α΄ 308), περί ορισμών, προστίθενται τα άτομα με αναπηρία στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής: «α) Ως «ευάλωτος οφειλέτης» νοείται ο οφειλέτης, στο πρόσωπο του οποίου πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), καθώς και άτομα με αναπηρία, εφόσον το ποσοστό αναπηρίας τους, σε συνδυασμό με το εισόδημα και την περιουσία τους, τους προσδίδουν τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη.»
  2. Στην παρ. 5 του άρθρου 225 του ν. 4738/2020 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής: 5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του αρμόδιου Υπουργού για τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθορίζονται η αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία βάσει της οποίας διαπιστώνεται ότι οφειλέτης εμπίπτει στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη, η διαδικασία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της βεβαίωσης του ευάλωτου οφειλέτη, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία προσδίδουν σε άτομα με αναπηρία τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217.»

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δράσεις ενημέρωσης ΑμεΑ από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Επόμενο άρθρο

Το SeaTrac Γλυφάδας απέκτησε τηλέφωνο εξυπηρέτησης για ΑμεΑ και άτομα με κινητικές δυσκολίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar