Γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ και άλλοι όχι;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία προκαλεί σταδιακή απώλεια μνήμης και άνοια.

Επί δεκαετίες εθεωρείτο ότι η συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, καθώς και συσσωματώσεων μιας άλλης πρωτεΐνης που ονομάζεται ταυ, αποτελούν σημάδια της νόσου αλλά και αιτίες για την εμφάνισή της.

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι βιοδείκτες στο αίμα που αφορούν την αντιδραστικότητα των αστροκυττάρων του εγκεφάλου, μπορούν να δείξουν αν η νευροεκφυλιστική νόσος θα εκδηλωθεί ή όχι.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (Pitt) αναφέρουν ότι το «κλειδί» της νόσου φαίνεται να είναι εγκεφαλικά κύτταρα με σχήμα αστεριού, τα αστροκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν «βαρόμετρο» σχετικά με το αν η νευροεκφυλιστική νόσος θα εκδηλωθεί ή όχι.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα περισσότερων από 1.000 ηλικιωμένων ατόμων που δεν εμφάνιζαν γνωστικά προβλήματα – ορισμένοι από τους εθελοντές είχαν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ενώ άλλοι όχι. Ανακάλυψαν ότι μόνο τα άτομα που συνδύαζαν την παθολογία του εγκεφάλου με βιοδείκτες στο αίμα που μαρτυρούσαν μη φυσιολογική ενεργοποίηση των αστροκυττάρων (αντιδραστικότητα) εκδήλωναν στην πορεία συμπτωματική Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψη αυτή είναι άκρως σημαντική σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα βάζουν «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ είναι ο έλεγχος του εγκεφάλου για ύπαρξη πλακών αμυλοειδούς σε συνδυασμό με εξέταση βιοδεικτών στο αίμα που δείχνουν την αντιδραστικότητα των αστροκυττάρων» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τάρικ Πασκοάλ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Pitt και προσέθεσε: «Το εύρημα αυτό θέτει τα αστροκύτταρα στο επίκεντρο δείχνοντας ότι αποτελούν ρυθμιστές της εξέλιξης της νόσου και αμφισβητώντας τη θεώρηση ότι το β-αμυλοειδές είναι αρκετό από μόνο του να πυροδοτήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα – Ο βήχας και η κόπωση..

Επόμενο άρθρο

Σίδηρος: Πώς η έλλειψή του μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar