Γρίπη ή κορωνοϊός; Νέα διαγνωστική μέθοδος ταυτόχρονης ανίχνευσης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για τον εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο χρόνο συνύπαρξης του νέου κορωνοϊού με την εποχική γρίπη κατά τον φετινό χειμώνα, έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές οι επιστήμονες.

Όπως κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η έξαρση ετησίως εντοπίζεται περίπου τον Φεβρουάριο. Ήδη στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη συνύπαρξη, εν τούτοις η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθολικά.

Κάθε ένας από εμάς, στο πλαίσιο της ατομικής του ευθύνης, οφείλει να είναι προσεκτικός στο να μην μεταδώσει την ασθένειά του, σε περίπτωση που προσβληθεί είτε από τη γρίπη είτε από τον κορονοϊό. Καθώς όμως τα συμπτώματα τόσο της γρίπης όσο και της νόσου Covid-19 σε έναν βαθμό είναι παρόμοια, είναι εξαιρετικά δύσκολο το να βεβαιωθεί ο ασθενής από τι ακριβώς πάσχει και άρα πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει. Διότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως ναι μεν η εποχική γρίπη και ο Covid-19 μπορούν να αποβούν θανατηφόρες ασθένειες για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εν τούτοις η προφύλαξη και ειδικά η αντιμετώπισή τους διαφέρουν σημαντικά. Επίσης, είναι καθοριστικής σημασίας το γεγονός πως για την εποχική γρίπη κυκλοφορεί εμβόλιο και ο εμβολιασμός συνιστάται, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

emvolio

Πώς όμως θα βεβαιωθεί εντέλει ο ασθενής για την ασθένεια από την οποία πάσχει; Ο μόνος τρόπος είναι μέσω διαγνωστικού τεστ, το οποίο έως σήμερα ήταν διαφορετικό για τη γρίπη και τον Covid-19.

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει εισάγει μία νέα, επικυρωμένη διαγνωστική μοριακή μέθοδο (CE/IVD) ταυτόχρονης ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού και διαφοροδιάγνωσης των ιών γρίπης Α και Β (Test COVID-19 & Test Influenza A/B). Μάλιστα η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος προσφέρεται σε ειδική, προνομιακή τιμή προς όλους τους ενδιαφερόμενους, ως ακολούθως:

Εξέταση SARS-Cov-2 (COVID-19) + Influenza A + Influenza B: 100€

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σχεδιασμένη ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι κλινικά επικυρωμένη και εγκεκριμένη για διαγνωστική χρήση (CE-IVD). Ολοκληρώνεται με τη λήψη μόνο ενός δείγματος ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από τον ασθενή και αρκεί για την ανίχνευση του Νέου Κορωνοϊού και της διαφοροδιάγνωσης των ιών γρίπης Α και Β. Εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία (έως 10 ιικά αντίγραφα ανά δείγμα) και ειδικότητα που αγγίζει το 100%. Εφαρμόζεται σε δείγματα και ακολουθεί την πλέον ενδεδειγμένη και διεθνώς εφαρμοζόμενη τεχνική της πραγματικού χρόνου αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (RT-PCR).

virus

Η προσφορά αυτή αποτελεί τη συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος Science Labs ΑΙΕ, το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα που έλαβε διαπίστευση από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για τη μοριακή ανίχνευση του νέου Κορονοϊού.

Οι παραπάνω διαγνωστικοί έλεγχοι (Test για Κορωνοιό και Γρίπη Α/Β) πραγματοποιούνται σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μάριος Πολίτης: Ο καθηγητής Νευρολογίας που δημιούργησε πλατφόρμα για να βρίσκει δουλειά σε ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Ένταξη έργων για τη βελτίωση προσβασιμότητας ΑμεΑ από το Δήμο Καστοριάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar