Γύρη μελισσών: Θρεπτικές ιδιότητες και τρόποι κατανάλωσης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η γύρη μελισσών θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τη γύρη μελισσών; Πρόκειται για τη γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (περίπου 40% πρωτεΐνη), ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη πηγή ζωικής προέλευσης. Περιέχει περισσότερα αμινοξέα από το βοδινό, τα αυγά και το τυρί, ίδιου βάρους. Περίπου η μισή από την πρωτεΐνη που περιέχει είναι στη μορφή των ελεύθερων αμινοξέων, τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το σώμα μας. Ορίστε 9 λόγοι για τους οποίους πρέπει αμέσως να προσθέσεις τη φρέσκια γύρη μελισσών στην καθημερινή διατροφή σου… αν και υπάρχουν πολλοί ακόμα!

Χαρίζει ενέργεια

Η ποικιλία των θρεπτικών στοιχείων που περιέχει, την κάνει ένα φυσικό τονωτικό, καθώς οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει, θα σε βοηθήσουν στο καθημερινό τρέξιμο και θα ενισχύσουν την αντοχή σου και τα επίπεδα κορεσμού σου.

Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος

Η γύρη μελισσών συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονώδεις και άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα αμινοξέα και οι βιταμίνες της προστατεύουν το δέρμα και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων.

Βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα

Η γύρη μελισσών, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και στους ιστούς των πνευμόνων, αποτρέποντας την εμφάνιση του άσθματος. 

«Θεραπεύει» τις αλλεργίες

Η γύρη μειώνει την παρουσία της ισταμίνης, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών. Ο Dr. Leo Conway, M.D, ανέφερε ότι το 94% των ασθενών του απελευθερώθηκε εντελώς από τις αλλεργίες, μόλις άρχισαν να καταναλώνουν τη γύρη. Από το άσθμα μέχρι τις αλλεργίες, η γύρη αποτελεί αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικό «φάρμακο» απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα

Εκτός από τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις πρωτεΐνες, η γύρη μελισσών περιέχει κάποια ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Η γύρη κάνει καλό στην εντερική χλωρίδα και επομένως ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σύμφωνα με τον ολιστικό ειδικό υγείας Dr. Joseph Mercola, η γύρη έχει ιδιότητες όπως αυτές των αντιβιοτικών και μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό σου από τους ιούς. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. 

Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η γύρη περιέχει μεγάλες ποσότητες ρουτίνης, ενός αντιοξειδωτικού βιοφλαβονοειδούς που βοηθά στην ενδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθά με τα κυκλοφοριακά προβλήματα και διορθώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ακόμα, οι ισχυρές αντιπηκτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Προστατεύει τον προστάτη

Οι άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορούν να βρουν ανακούφιση χρησιμοποιώντας τη γύρη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να σταματήσει τη συχνή επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Βοηθάει στα προβλήματα υπογονιμότητας

Η γύρη μελισσών διεγείρει και αποκαθιστά την λειτουργία των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Εκτός από το ότι ενισχύει την παραγωγή ορμονών, αποτελεί και ένα εξαιρετικό αφροδισιακό.

Οδηγίες συντήρησης – κατανάλωσης

Η νωπή γύρη διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα συστατικά της μόνο στην κατάψυξη (τα βάζα δε σπάνε στην κατάψυξη), μέσα στην οποία μπορεί να καταναλωθεί και ύστερα από ένα χρόνο.

Η ημιαποξηραμένη (που συντηρείται στο ψυγείο) και η αποξηραμένη γύρη (η οποία δε χρειάζεται ψυγείο) είναι λόγω της απουσίας των ενζύμων καθώς και άλλων πολύτιμων συστατικών , μικρότερης βιολογικής και θρεπτικής αξίας.

Η κατανάλωση της γύρης δεν ενδείκνυται για άτομα πού εκδηλώνουν ισχυρές αλλεργικές εκδηλώσεις στο προϊόν αυτό. Ενώ αντίθετα βοηθάει να ξεπεραστούν ασθενείς αλλεργικές εκδηλώσεις από διάφορες άλλες αιτίες όπως π.χ. αλλεργική ρινίτιδα.

Η διατήρηση μιας καλής φυσικής σωματικής και πνευματικής κατάστασης, επιβάλλει την ημερήσια κατανάλωση επαρκούς ποσότητας γύρης, λόγω της υποβαθμισμένης διατροφής του σημερινού ανθρώπου.

Ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση:

4 κουταλάκια του γλυκού. Συνιστάται να καταναλώνεται αναμεμιγμένη σε μισό ποτήρι χυμού ή νερού. Όταν καταναλώνετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό επιταχύνει τις καύσεις και χάνουμε βάρος καίγοντας περιττά λίπη. Ενώ όταν καταναλώνετε μετά το φαγητό αυξάνει τη μυϊκή μάζα του σώματος. Γι’ αυτό αποτελεί το άριστο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές. Ξεκινάτε με ένα κουταλάκι την πρώτη μέρα, τη δεύτερη με 2 κουταλάκια κλπ.

Συνιστώμενη δόση: 3 κουταλάκια το πρωί και 3 το μεσημέρι

Σημείωση: Η ως άνω παρουσίαση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Πηγές:

– Γύρω από τη Γύρη, Θ. Μπίκος, Εκδ. Ψύχαλου, σελ. 72-79, 112-133.
– Οι μέλισσες θεραπεύουν, R. Domerego, Εκδ. Ψύχαλου, σελ. 142-145, 167-195.
– Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική, Π. Χαριζάνης, Β΄ Έκδοση, Εκδ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Ν. Παππάς, σελ. 205 – 208.
– Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , www.melinet.gr
– Το μέλι στη ζωή μας, Μυρσίνη Λαμπράκη

www.ellinikabaharika.gr

Προηγούμενο άρθρο

Άτυπη αλλαγή στη στρατηγική εμβολιασμών – Μαζική χορήγηση 1ης δόσης [πίνακας]

Επόμενο άρθρο

Εμβολιασμός : Ασυνεπείς στο ραντεβού με την…ανοσία οι 60+

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar