Οι 4 καλύτερες πρωτεΐνες αντί για κρέας για την μείωση της χοληστερόλης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η λήψη πρωτεΐνης σε μεγάλη ποσότητα στην καθημερινή μας  διατροφή  είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.

Όμως για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, ή προσπαθούν να την έχουν πάντοτε υπό έλεγχο, η εύρεση των κατάλληλων πηγών πρωτεΐνης μπορεί να τους προκαλεί απορίες.

Οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικα, χοτ ντογκ, κ.λπ.) έχουν συνήθως υψηλότερα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερη LDL χοληστερόλη (το κακό είδος) και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη (το καλό είδος). Αλλά αν κάποιος κόψει αυτά τα κρέατα από τη διατροφή του -για να διαχειριστεί τη χοληστερόλη του- χωρίς να τα αντικαταστήσει με άλλες πρωτεΐνης, διατρέχει τον κίνδυνο να μην παίρνει αρκετή πρωτεΐνη τελικά.

Τις συμβουλές της στο θέμα δίνει η Lauren Manaker, διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Fueling Male Fertility.

Οι 4 καλύτερες πρωτεΐνες για την μείωση της χοληστερόλης

Φασόλια: Αν ψάχνετε για μια πηγή πρωτεΐνης που δεν είναι υψηλή σε λιπαρά αλλά θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι, τα φασόλια είναι μια από τις πιο εύκολες και ευέλικτες επιλογές. «Τα φασόλια είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης και η κατανάλωση τους συνδέεται με μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται φυσικά στα φασόλια είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αυτής της πηγής πρωτεΐνης είναι ιδανική για όσους προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους», λέει η Manaker.

Καρύδια: Μια χούφτα καρύδια για απογευματινό σνακ είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την υγεία της καρδιάς. “Τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός που είναι μια εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), του βασικού φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια κάθε μέρα για δύο χρόνια μείωσαν μετρίως τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης”, λέει η Manaker.

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Υπάρχει έρευνα που έχει συνδέσει την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και πρόσθετων σακχάρων με υψηλότερη χοληστερόλη. Αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων για την μείωση της χοληστερόλης, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. “Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, περιέχουν πρωτεΐνη μαζί με φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση κινόα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη καθώς και την απόκριση του ατόμου στη γλυκόζη”, σύμφωνα με την Manaker.

Φακές: Τέλος, αν ψάχνετε για ένα εύκολο, νόστιμο φαγητό για να προσθέσετε στο δείπνο σας, δοκιμάστε μια χορταστική μερίδα φακές. “Οι φακές είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης που είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων, όπως οι φακές, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης”, λέει η Manaker.

Μετάφραση: iatropedia.gr / Πηγή: https://www.eatthis.com

Προηγούμενο άρθρο

Κατατέθηκαν 2.040 αιτήσεις για τον «Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ»

Επόμενο άρθρο

Ανησυχητικό «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Οι συστάσεις των ειδικών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar