«Η αναπηρία είναι κουλ» λέγεται η σελίδα που σπάει τα στερεότυπα για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σχολιάζουν με σαρκαστικό τρόπο πράγματα και καταστάσεις που αποτελούν «τζιζ» θέματα όσον αφορά την αναπηρία, καυτηριάζουν την έλλειψη υποδομών για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επιμορφώνουν για ζητήματα αναπηρίας που δεν μάθαμε ποτέ στα σχολικά χρόνια, μακριά από τις συνηθισμένες δακρύβρεχτες απεικονίσεις και τη γλυκανάλατη πολλές φορές αντιμετώπιση.

Οι Cool Crips, οι δημιουργοί της σελίδας «Η αναπηρία είναι κουλ», κατά κόσμον Σπύρος Νταντανίδης και Γρηγόρης Χρυσικός μιλούν στο  ThessToday.gr για το πώς ξεκίνησαν να δημιουργούν memes στα social media με αναπηρικό περιεχόμενο, για την ανταπόκριση που έχουν από τους ανάπηρους και μη followers τους καθώς και για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τα ΑμεΑ στην Ελλάδα, με τις ελλείψεις σε πρόνοια και δομές.

Πείτε μας με λίγα λόγια ποιοι είστε.

Είμαστε ο Σπύρος και ο Γρηγόρης, δύο νεαρά ανάπηρα άτομα από Κομοτηνή και Αθήνα αντίστοιχα. Ο Σπύρος έχει σπουδάσει κινηματογράφο και τώρα ούτε ο ίδιος ξέρει με πόσα πράγματα ασχολείται ενώ ο Γρηγόρης έχει σπουδάσει Οικονομικά και πλέον δουλεύει στην ΑΜΚΕ Symplexis, ενώ ασχολείται και με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση.

Πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας η σελίδα;

Όσο μεγαλώνει αυτό που έχουμε φτιάξει, έχουμε όλο και περισσότερες ευθύνες και όλο και λιγότερο χρόνο. Προσπαθούμε λοιπόν και μεις να διαχειριστούμε όλο αυτό που ξεκίνησε μάλλον ανοργάνωτα μέσα σε μια νύχτα.

Ποια πιστεύετε πως είναι η εικόνα όσον αφορά την επιμόρφωση στην Ελλάδα για θέματα αναπηρίας;

Έχει υπάρξει και χειρότερη αλλά παραμένει κακή. Και θα παραμείνει έτσι μέχρι να «συνειδητοποιήσει» η πολιτεία και η κοινωνία ότι είμαστε κομμάτι του συνόλου, δηλαδή της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Και πως τα δικαιώματά μας είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να έχουν τίποτα το ειδικό.

Υπάρχουν έντονα φαινόμενα μισαναπηρισμού στη χώρα μας;

Πολλά όμως μην νομίζετε ότι είναι πάντα τόσο φανερα. Δεν είναι συνήθως βίαιες σκηνές στην τηλεόραση. Όχι πως δεν υπάρχουν και τέτοιες όπως για παράδειγμα στα ιδρύματα. Για μας εκεί έξω ο μισαναπηρισμός είναι παντού. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε πόλεις που μας αποκλείουν και συναναστρεφόμαστε με άτομα που μας θεωρούν de facto λιγότερο ικανούς. Επίσης ο μισαναπηρισμός μπορεί να έχει και περιτύλιγμα «καλών προθέσεων» και φιλανθρωπίας όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό.

Μιλώντας με νεαρά ανάπηρα άτομα τι feedback λαμβάνετε για τη σελίδα;

Βλέπουμε ότι έχουμε φτιάξει κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Κάτι που θα χαλαρώνει και θα επιμορφώνει ταυτόχρονα. Πάντα με όχημα το χιούμορ που θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε. Και αυτό το βλέπουμε στην αλληλεπίδραση με το κοινό μας. Είτε μιλάμε για ανάπηρα είτε για μη ανάπηρα άτομα.

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τη ζωή σας;

Μας έκλεισε μέσα όπως όλους. Κινδυνεύαμε και λίγο περισσότερο λόγω της σωματικής μας κατάστασης οπότε μέχρι το εμβόλιο ήμασταν αρκετά αγχωμένοι με το ζήτημα. Για να μιλήσουμε όμως και γενικότερα πρέπει να τονίσουμε ότι για πολλά ανάπηρα άτομα ο εγκλεισμός και η απομόνωση είναι η κανονικότητα. Γιατί πολύ απλά αντιμετωπίζουν συχνά ανυπέρβλητα κοινωνικά και αρχιτεκτονικά εμπόδια.

Ποια χώρα θεωρείτε πρότυπο όσον αφορά τη μέριμνα για τα ανάπηρα άτομα;

Μάλλον η πιο προχωρημένη -ή έστω από τις πιο προχωρημένες- τόσο σε θέματα υποδομών όσο και σε θέματα νοοτροπίας, αν και αυτά πάνε συνήθως μαζί, είναι η Αγγλία από την οποία ξεκίνησαν και κάποια από τα πρώτα οργανωμένα αναπηρικά κινήματα.

Τι σχέδια έχετε από εδώ και στο εξής για τη σελίδα;

Να καταφέρουμε να μιλήσουμε σε ακόμα περισσότερο κόσμο, να ανανεώσουμε το περιεχόμενο μας με βίντεο και ποικιλία στην θεματολογία αλλά και να οργανώσουμε εκδηλώσεις που θα υποστηρίζουν τους σκοπούς της σελίδας. Ορατότητα, συμπερίληψη, επιμόρφωση…
Πάντα με λίγο έως πολύ χιούμορ.

Πηγή: thesstoday.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μικρολίμανο: Ράμπα για την πρόσβαση ΑμεΑ στο παραλιακό μέτωπο

Επόμενο άρθρο

Σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία για τα σταθμευμένα περιπολικά σε θέσεις ΑμεΑ, στη Λάρισα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar