Η πρώτη πανελλαδικά πεζοπορική διαδρομή για ανθρώπους με αναπηρία δημιουργείται στην Σκιάθο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η Σκιάθος παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες ως νησί που έχει ανακηρυχθεί «Τοπίο Εθνικής Αξίας» και αν συνεχίσει να καινοτομεί και στον κοινωνικό τομέα, θα αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές και δήμους της χώρας μας.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της διαδρομής στην λιμνοθάλασσα της Στροφυλιάς, η οποία θα συμπληρωθεί με ξύλινο ντεκ, για πιο εύκολη κύλιση των αναπηρικών αμαξιδίων

Ο Δήμος Σκιάθου ο πρώτος Δήμος της χώρας που στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσβασιμότητας, εκτός από θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, εκτός από ράμπες πρόσβασης, εκτός από την τοποθέτηση συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, τώρα δημιουργεί  και την πρώτη περιπατητική διαδρομή ΑμεΑ που θα  έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, γονείς με μωρά παιδιά, ηλικιωμένοι με περιορισμένη κινητικότητα, αλλά και όλοι όσοι αγαπούν την μοναδική ομορφιά της φύσης.

Τα καλά νέα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος  Σκιάθου σε συνεργασία με το “Paths of Greece” ανέλαβε να αναδιοργανώσει ολόκληρο το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του σύγχρονου πεζοπόρου, να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους, να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά τους και να υπάρξει μονοπάτι για άνθρωποι με αναπηρίες και η οποία παρουσιάστηκε την 1η ημέρα του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μονοπατιών που διεξάγεται από τις 26 έως και 30 Σεπτεμβρίου στη Σκιάθο.

λήψη από ψηλά, ενός τμήματος της διαδρομής

Η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρει μια ευχάριστη και πολύ ήπια εμπειρία πεζοπορίας στον υγρότοπο της Στροφυλιάς. Συνδυάζει τη μοναδική ομορφιά του Αισθητικού Δάσους των Κουκουναριών με την εντυπωσιακή παραλία και τον εντυπωσιακό υδροβιότοποςόπου μπορεί κανείς να απολαύσει την παρατήρηση πουλιών.
Ο γύρος της Στροφυλίας είναι ουσιαστικά μια διαδρομή μέσα στη λίμνη των Κουκουναριών (γνωστή και ως Στροφυλία). Ο υγρότοπος είναι μέρος μιας περιοχής που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο τόσο στο πλαίσιο του NATURA 2000 «Σκιάθος: Κουκουναριές και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» όσο και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όπου το κυνήγι απαγορεύεται.

Παιδιά αθλητισμός και Ομάδα Special Olympics Σκιάθου

Η Σκιάθος διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, πλούσια βλάστηση, ιστορικά μνημεία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και σπουδαίους ανθρώπους και ταλαντούχα παιδιά, που μπορούν ισότητα να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Η αναφορά μας στην Ομάδα των Special Olympics Σκιάθου, που προπονεί και υποστηρίζει με όλη του την αγάπη και την ενέργεια ο προπονητής του δήμου Σκιάθου Κλεάνθης Κλιφόπουλος,  ο οποίος μάλιστα τώρα ετοιμάζει την ομάδα του για τους αγώνες που πρόκειται να γίνουν στο Λουτράκι και η οποία ομάδα θα μεταβεί με ευθύνη και έξοδα του δήμου.

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΕΕΕΚ Βορείων Σποράδων – Έδρα Σκιάθος

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμοδίων υπουργών οικονομικών και παιδείας, μετά από αιτήματα και συμβολή του δήμου ιδρύθηκε στη Σκιάθο το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βορείων Σποράδων με έδρα τη Σκιάθο.

Ο Δήμος Σκιάθου με το υπ’αριθμ. 1466/10.2.2021 έγγραφο υπέβαλε αίτημα προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα την ανάγκη ίδρυσης Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στη Σκιάθο. Το ΕΕΕΚ είναι ένα Επαγγελματικό Σχολείο που απευθύνεται σε ΑΜΕΑ μετά την αποφοίτηση από το Ειδικό Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η φοίτηση διαρκεί από 5 έως 8 χρόνια, και παρέχει κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και προεπαγγελματικές- επαγγελματικές δεξιότητες.

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ελένη Συμεωνίδου

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ελένη Συμεωνίδου, μία εκπαιδευτικός με όρεξη και διάθεση προσφοράς, μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ λέγοντας ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι μια ευκαιρία για ισότιμη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση για μαθητές με αναπηρία και έρχεται να προστεθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο δήμος Σκιάθου για τους δημότες του, όλων των ηλικιών και κατηγοριών.

Συμπληρωματικά η κ. Συμεωνίδου τόνισε ότι δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχει καμία αντίστοιχη εκπαιδευτική δομή ειδικής αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί, οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου έμεναν χωρίς κατάρτιση. Αν και βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας ήδη έχουμε δημιουργήσει τα πρώτα μας εργαστήρια.

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μονοπατιών- Η Tracy Schmitt μιλάει στους μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου

«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς και εσύ. Τι δικαιολογία έχεις;»

Η Tracy Schmitt [γνωστή και ως η «Ασταμάτητη» (Unstoppable Tracy)] είναι Καναδή αθλήτρια και παρακινητική ομιλήτρια (motivational speaker). Ως τετραπλά ακρωτηριασμένη εκ γενετής (quadruple amputee), έχει κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο αλπικό σκι στους Παρα-αθλητικούς Αγώνες του Οντάριο (Ontario Parasport Games) και το 2019 μπήκε στο Disability  Hall  of Fame του Καναδά.

Η Τρέισι βρίσκεται στην Σκιάθο συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών και σήμερα μίλησε στους μαθητές του Γυμνασίου της Σκιάθου, οι οποίοι εντυπωσιασμένοι από τα επιτεύγματά της, πήραν, ίσως, το καλύτερο μάθημα της ζωής του, βλέποντας ότι τελικά κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει, παρά μόνο ο εαυτός σου.

Η Schmitt γεννήθηκε στο Τορόντο χωρίς πλήρως ανεπτυγμένα άκρα. Όταν η μητέρα της προσπάθησε να τη γράψει στο νηπιαγωγείο, ο Διευθυντής αρνήθηκε να τη δεχτεί πιστεύοντας ότι η Tracy θα ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τους δασκάλους. Αφού η μητέρα της Tracy κατάφερε να πείσει το Διευθυντή να της επιτρέψει να φοιτήσει δοκιμαστικά για μία εβδομάδα, η Tracy βοηθούσε όλους τους άλλους μαθητές να δένουν τα κορδόνια τους! Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του York στις Τέχνες, του Πανεπιστημίου του Brock στον Αθλητισμό και την Αναψυχή, του Πανεπιστημίου Queen’s στην Εκπαίδευση και έχει μεταπτυχιακό από τη Σχολή Rotman στη Διοίκηση.

«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς και εσύ. Τι δικαιολογία έχεις;»

Το 1991, η Schmitt μαζί με άλλους 13 Καναδούς σκαρφάλωσαν στα Ιμαλάια. Αφού πήρε το πτυχίο της ως εκπαιδευτικός, δίδαξε στη Τζαμάικα, την Ουγκάντα και το Νεπάλ. Το 2010, ταξίδεψε στο Σαν Ντιέγκο για να συμμετάσχει σε αγώνες ιστιοπλοΐας (regatta) τους οποίους και κέρδισε. Κάποια χρόνια μετά μετακόμισε στο Μαϊάμι για να προπονηθεί στην ιστιοπλοΐα σε Παραολυμπιακό Αθλητικό Σύλλογο. Η ενασχόλησή της με τα Παραολυμπιακά αθλήματα την οδήγησε σε διοικητική θέση στην Οργανωτική Επιτροπή των Παραολυμπιακών Αγώνων της Βόρειας Αμερικής. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία από διαφορετικούς θεσμούς όπως το Ontario Premier Award, το C-SASIL Lifetime Achievement Award, το βραβείο Robert W. Jackson (Ιδρυτής των Παραολυμπιακών Αγώνων του Καναδά), το βραβείο «#1 Female Transformational Leader» για το οποίο οι υποψήφιοι προέρχονταν από 160 χώρες καθώς και βραβεία για τη δουλειά της σε υπανάπτυκτες χώρες.

Έχει κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία RoboCop με τον  Michael Keaton και τον Gary Oldman. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένη ομιλήτρια στο TedX, έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο ABC, το BBC, το NBC και το FOX και έχει πάνω από 100 εκατομμύρια views. Επιπλέον, της έγινε αφιέρωμα από το Oprah Magazine ως χρυσή αθλήτρια ιστιοπλοΐας, αναβάτη των Ιμαλαίων, καπετάνιο πλοίου ύψους 3.5 μέτρων, κάτοχο αργυρού μεταλλίου στους παραολυμπιακούς του σκι και ως άνθρωπο με απίστευτο χιούμορ! Δραστηριοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει γράψει το βιβλίο «Unstoppable YOU; Exceed Uncertainty, Embrace Possibilities, Earn Independence».

Μόνο το 2019 μίλησε ως motivational speaker σε πάνω από 20 χώρες.

Πηγή: ertnews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Θυρεοειδής: Οι 6 πιο συνήθεις ασθένειες θυρεοειδούς και τα συμπτώματα για κάθε μία

Επόμενο άρθρο

Φρούριο Καβάλας: Αναβαθμίζεται και καθίσταται προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar