Η τεχνητή νοημοσύνη κατά του καρκίνου – Έγκαιρη διάγνωση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει να παράγει αποτελέσματα στην ιατρική, εντοπίζοντας πρόωρα σημάδια καρκίνου του μαστού, όταν το ιατρικό μάτι δεν είναι ακόμη ικανό να τα αναγνωρίσει

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) αρχίζει να παράγει αποτελέσματα στην Ιατρική, εντοπίζοντας πρόωρα σημάδια καρκίνου του μαστού, όταν το ιατρικό μάτι δεν είναι ακόμη ικανό να τα αναγνωρίσει. Η Ουγγαρία διαθέτει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ογκολογικού ελέγχου, με πέντε νοσοκομεία και κλινικές να πραγματοποιούν περισσότερες από 35.000 μαστογραφίες τον χρόνο. Τα συστήματα AI αξιοποιούνται ήδη από το 2021, προκειμένου να βοηθούν τους ακτινολόγους σε πιο ακριβή και έγκαιρο εντοπισμό νεοπλασιών.

Νοσηλευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αρχίσει και αυτά να αξιοποιούν την πρωτοποριακή μέθοδο. Η AI έχει αρχίσει να διεισδύει έτσι στην καθημερινότητα, φθάνοντας ακόμη και στην ιατρική επιστήμη.

Η ευρεία υιοθέτηση αυτόνομης τεχνολογίας εντοπισμού του καρκίνου απέχει, όμως, πολύ στο μέλλον. Πολλές κλινικές μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν προτού τα συστήματα αυτά γίνουν μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας. Το λογισμικό πρέπει, για παράδειγμα, να είναι ικανό να προσφέρει στοιχεία για γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου, αλλά και να αναγνωρίζει πιο σπάνιες και περίπλοκες μορφές καρκίνου του μαστού.

Κλινικές στην Ουγγαρία αξιοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε επικουρικό ρόλο για τον εντοπισμό νεοπλασιών.

Τα εργαλεία της AI έχουν πυροδοτήσει συζήτηση γύρω από το εάν θα αντικαταστήσουν τους ακτινολόγους. Για την ώρα, οι ανησυχίες αυτές μοιάζουν υπερβολικές, με την πλειονότητα των ειδικών να εκτιμά ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τόσο αξιόπιστη.

Σε βάθος χρόνου, όμως, η AI μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, σύμφωνα με τον δρα Λάζλο Ταμπάρ, ειδικό των μαστογραφιών, που εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τις ικανότητες της νέας τεχνολογίας. «Ονειρεύομαι τη μέρα που οι γυναίκες θα μπαίνουν σε διαγνωστικά κέντρα και θα απαιτούν τη χρήση τεχνολογίας AI στις μαστογραφίες τους», λέει.

Η τεχνολογία αυτή αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μικρή διαγνωστική κλινική της Βουδαπέστης το 2021. Μετά την ολοκλήρωση της μαστογραφίας, δύο ακτινολόγοι ελέγχουν την απεικόνιση για σημάδια νεοπλασιών. Αμέσως μετά, το λογισμικό AI συμφωνεί –ή διαφωνεί– με το πόρισμα των ιατρών και επισημαίνει περιοχές που θα έπρεπε να ερευνηθούν εκ νέου.

Το λογισμικό λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με τους γιατρούς, όπως έχει αποφανθεί και το εθνικό σύστημα υγείας της Σκωτίας, το οποίο θα το υιοθετήσει παράλληλα με συμβατικές μαστογραφίες σε έξι κλινικές. Το αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο εκτιμά ότι ποσοστό 20% των καρκίνων του μαστού δεν εντοπίζονται από μαστογραφίες. Η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κόνστανς Λίμαν, καλεί τους γιατρούς να διατηρούν ανοικτό μυαλό απέναντι στην AI: «Δεν είμαστε περιττοί, αλλά υπάρχουν λειτουργίες που γίνονται καλύτερα από υπολογιστές».

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ψυχική υγεία και Πανδημία: Τελικά… είμαστε καλύτερα απ’ όσο νομίζαμε;

Επόμενο άρθρο

Η «σιωπή των νεφρών» πλήττει ένα εκατομμύριο Έλληνες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar