Johnson & Johnson: Παγώνει προσωρινά τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Αναστέλλει προσωρινά την κλινική δοκιμή του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού η φαρμακευτική Johnson & Johnson καθώς ένας από τους εθελοντές εκδήλωσε ανεξήγητη ασθένεια.

Η αναστολή επηρεάζει όλες τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για την Τρίτη φάση που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης συνεπάγεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία του συστήματος εγγραφών μέσω Διαδικτύου, που είχε αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε σκοπό να συγκεντρωθούν 60.000 εθελοντές στο πλαίσιο της λεγόμενης τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, και ότι επιλαμβάνεται η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντω

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρείται από τα πιο φιλόδοξα που «τρέχουν» στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19, και ένα εκ των λίγων που έχουν εισέλθει στο τελευταίο στάδιο δοκιμών στις ΗΠΑ, μετά τα εμβόλια της AstraZeneca, της Modern  και της Pfizer.

Η φαρμακευτική δεν αποκάλυψε αμέσως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια επικαλούμενη το απόρρητο του θέματος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ασθένειες και άλλες παρενέργειες αποτελούν αναμενόμενη εξέλιξη σε  οποιασδήποτε κλινική μελέτη με  προκαθορισμένες οδηγίες για την παρακολούθηση των συμβάντων.

Η κατάσταση του ασθενούς αξιολογείται από γιατρούς του ομίλου J&J και της επιτροπής, κατά την ίδια πηγή.

Ανεπιθύμητα σοβαρά συμβάντα αυτής της φύσης είναι «αναμενόμενη συνιστώσα κάθε κλινικής δοκιμής, ειδικά μεγάλου εύρους», ανέφερε η φαρμακευτική. Τα πρωτόκολλα του ομίλου που εφαρμόζονται προβλέπουν την αναστολή μιας κλινικής δοκιμής ώστε να προσδιοριστεί εάν αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα συνδέονται με το σκεύασμα υπό δοκιμή κι εάν η δοκιμή είναι ασφαλές να ξαναρχίσει.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια εξέλιξη αντιμετώπισε και η AstraZeneca τον Σεπτέμβριο, όταν ανεστάλη η κλινική δοκιμή του δικού της πειραματικού εμβολίου, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω  ανεξήγητης ασθένειας που παρουσιάστηκε σε εθελοντή. Αν και οι δοκιμές «ξεπάγωσαν» στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, στις ΗΠΑ συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή καθώς εκκρεμεί έλεγχος από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς. Πριν ανασταλεί η δοκιμή, τα αποτελέσματά της αναμένονταν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2021.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Προηγούμενο άρθρο

Διατροφή στην εποχή του κορωνοϊού – Πώς να θωρακίσετε τον οργανισμό σας

Επόμενο άρθρο

Χ. Γώγος: Μέχρι το τέλος του 2020 θα έρθει στην Ελλάδα το φάρμακο-κοκτέιλ του Τραμπ – Τι πρέπει να κάνουμε το χειμώνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar