Καρκίνος του πνεύμονα: Πιθανά συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια συχνή μορφή της νόσου που η σημερινή επιστημονική γνώση και οι εξελιγμένες διαγνωστικές μέθοδοι έχουν κάνει πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακρά επιβίωση. Τα αναπνευστικά προβλήματα, ο επίμονος πόνος στο στήθος και την πλάτη, η κόπωση και η ακούσια απώλεια βάρους ανήκουν στα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα τα οποία είναι καλό να αναφέρουμε στο γιατρό μας εάν τα παρατηρήσουμε. 

Ωστόσο, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ακόμη κι αν εντοπίσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε καρκίνο του πνεύμονα, ή κάποια άλλη σοβαρή νόσο. Σημαίνει όμως ότι είναι καλό να τα αξιολογήσει ο γιατρός μας, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει έγκυρες ιατρικές συμβουλές και συστάσεις για περαιτέρω εξετάσεις. 

Άλλα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Ο αμερικανικός φορέας για την ενημέρωση για τον καρκίνο Cancer.org και σύλλογος ογκολόγων από την περιοχή του Σικάγο στις ΗΠΑ μας ενημερώνουν για τη νόσο και ορισμένα πιθανά της συμπτώματα. 

Πόνος στον ώμο και το χέρι: Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύμπτωμα αυτό δεν έχει να κάνει με κακοήθεια. Σπανιότερα, μπορεί να προκύπτει από τον καρκίνο Pancoast, έναν όγκο στην κορυφή των πνευμόνων που συχνά διασπείρεται στη γύρω περιοχή, όπως τη σπονδυλική στήλη ή τα πλευρά. Αρχικά μπορεί να προκαλεί έναν οξύ και συνεχή πόνο στον ώμο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί στο εσωτερικό του χεριού, την παλάμη και τα δάχτυλα. 

Πεσμένο βλέφαρο (σύνδρομο Horner): Οι όγκοι Panocast μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα νεύρα που συνδέονται με το πρόσωπο και τα μάτια, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Horner. Αυτό προκαλεί πτώση του βλεφάρου στη μία πλευρά του προσώπου, μικραίνει η κόρη του ματιού και η προσβεβλημένη πλευρά δεν ιδρώνει. Είναι πιθανό οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς μας να παρατηρήσουν αμέσως αυτό το σύμπτωμα. 

Πεπλατυσμένα ακροδάχτυλα: Ένα από τα πιο παράξενα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι μία αλλαγή στα ακροδάχτυλα, τα οποία γίνονται πιο παχιά, πιο στρογγυλά και τα νύχια μοιάζουν λυγισμένα. Αυτή η κατάσταση συνδέεται με την έκκριση ενός χημικού παρόμοιου με ορμόνη από τον όγκο που οδηγεί περισσότερο αίμα και υγρά στους ιστούς των δαχτύλων. Περίπου το 80% των περιπτώσεων αυτών των αλλαγών στα δάχτυλα προκαλείται από καρκίνο του πνεύμονα. 

Οίδημα στο πρόσωπο, τα χέρια και το λαιμό: Μερικές φορές οι όγκοι μπορεί να μπλοκάρουν την κοίλη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κεφάλι και τα χέρια στην καρδιά. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα παγιδεύεται στο επάνω μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα πρήξιμο στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια. Το οίδημα μπορεί να ξεκινήσει σε μια περιοχή και να προχωρήσει σε άλλες όσο επιδεινώνεται η κατάσταση. 

Ζαλάδα και κόπωση: Το μπλοκάρισμα της κοίλης φλέβας λόγω ανάπτυξης όγκου έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονη ζάλη, αίσθηση κόπωσης και κακή ισορροπία σώματος. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναιμία η οποία προκαλεί επίσης ζάλη και κόπωση. 

Πόνοι στο στομάχι που δεν συνδέονται με διατροφή ή ίωση: Σε κάποιες περιπτώσεις, οι όγκοι μπορεί να παράγουν μια ορμόνη που συμπεριφέρεται σαν την παραθυρεοειδή ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα αρχίζει να παράγει πολύ ασβέστιο στο κυκλοφορικό, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία και μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και δυσφορία ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από απώλεια της όρεξης. 

Πηγή: capital.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Μακροζωία: Πώς θα ζήσουμε περισσότερο σύμφωνα με νέα έρευνα

Επόμενο άρθρο

Πρωτοβουλία Πολιτών: Φτάνει πια η εκμετάλλευση των ΑμεΑ από τους επαγγελματίες υποψηφίους δημάρχους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar