Καταργούν τη μοναδική δομή νηπίων ΑμεΑ στο Ηράκλειο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Από μια τυπική διαδικασία έγκρισης-διευθέτησης υπηρεσιακών βασικά θεμάτων ξεπροβάλει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα, που δημόσια, σκόπιμα, υποβαθμίζει η διοίκηση του Βασίλη Λαμπρινού.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηρακλείου, (10/02/2020), στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθεί η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, του Δημοτικού Οργανισμού που ασχολείται με την κοινωνική πολιτική στον χώρο της προσχολικής αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου.

Από μια τυπική διαδικασία έγκρισης-διευθέτησης υπηρεσιακών θεμάτων ξεπροβάλει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα που δημόσια, σκόπιμα, υποβαθμίζει η διοίκηση του Βασίλη Λαμπρινού: Η αντιμετώπιση από τον Δήμο Ηρακλείου των παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που δικαιούνται υπηρεσιών στην προσχολική ηλικία!

Στην εισήγηση στο 1ο μέρος – “Διάρθρωση Υπηρεσιών ΔΟΠΑΦΜΑΗ, άρθρο 1 – Διάρθρωση κεντρικών υπηρεσιών” – αναφέρονται οι τροποποιήσεις που προτείνονται για έγκριση:

«- Η σύσταση νέου κέντρου προσχολικής αγωγής-ΚΕΠΑ με την επωνυμία “Στ΄Βρεφικός Σταθμός”.

– Η κατάργηση τριών (3) Κέντρων Προσχολικής Αγωγής για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω:

  1. Α΄Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ: Δημιουργήθηκαν σε νεοσύστατους παιδικούς σταθμούς τμήματα κατάλληλα για τη φιλοξενία νηπίων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων βρεφών, το συγκεκριμένο κτήριο θα λειτουργήσει ως Βρεφικός Σταθμός με την επωνυμία: “Στ’ Βρεφικός Σταθμός”».

Δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε στην ουσία του θέματος, που είναι η αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές ανάγκες που ζουν στον δήμο Ηρακλείου, από τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου.

Πώς καταργείται και επίσημα μια δομή που φτιάχτηκε για μια κατηγορία παιδιών όταν δεν υπάρχει άλλη τέτοια δημοτική κοινωνική δομή στον δήμο Ηρακλείου; Σε ποιους άραγε νεοσύστατους παιδικούς σταθμούς δημιουργήθηκαν τμήματα κατάλληλα για τη φιλοξενία νηπίων ΑμεΑ; Με ποια υλικοτεχνική υποδομή και ειδικό εκπαιδευτικό-επιστημονικό προσωπικό; Πόσα τμήματα νηπίων ΑμεΑ, ποιος ο αριθμός των νηπίων ΑμεΑ που εξυπηρετούνται και άλλα πολλά;

Τα ερωτήματα

Το ζητούμενο σήμερα είναι αν μπορεί νόμιμα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και να εγκρίνει την επιλογή αυτή της διοίκησης του Βασίλη Λαμπρινού, με όσα είναι βέβαια γνωστά και αναφέρονται στην εισήγηση.

Αν ανατρέξει κάποιος αναγνώστης στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, στο αρχείο των Δελτίων Τύπου της 06/07/2012 διαβάζει:

«…Θέμα: Παραχώρηση κτηριακού χώρου 300 τ.μ. από την 7 ΔΥΠΕ Κρήτης στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Ενώπιον του αναπληρωτή διοικητή της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης, της δημοτικής συμβούλου Δήμου Ηρακλείου και προέδρου του ΔΟΠΑΦΜΑΗ υπογράφτηκε υπό τη μορφή χρησιδανείου στις 29/06/2012 η παραχώρηση χώρου 300 τ.μ. στον 2ο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κρήτης, στο ισόγειο, στην “Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου”.

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση του Ειδικού Παιδικού Σταθμού του Δήμου Ηρακλείου, ως Α΄Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Θα φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από τριών (3) έως επτά (7) ετών (ΑμεΑ), όπου κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους (7:30πμ-4:30μμ) θα παρέχεται πλήρης διατροφή και φροντίδα, αλλά και ειδική αγωγή για την προώθηση λύσης των κινητικών και νοητικών προβλημάτων των ως άνω μικρών παιδιών…».

Εύλογα δημιουργούνται σε κάθε καλόπιστο δημότη ερωτήματα που δημόσια οφείλει να απαντήσει η διοίκηση του Βασίλη Λαμπρινού.

Αλήθεια, μπορεί να αλλάξει χρήση ο χώρος που παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο για ένα συγκεκριμένο σκοπό, από έναν κρατικό φορέα, και να χρησιμοποιείται επίσημα για έναν άλλο σκοπό; Βάσει ποιας νόμιμης διαδικασίας άραγε;

Τι λέει η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου; Ρωτήθηκε άραγε πριν παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις αλλαγής της χρήσης της δομής ΑμεΑ;

Όταν ο ΟΕΥ απαιτείται να έχει τη θετική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προβληματίστηκαν άραγε οι ιθύνοντες αν τέτοιες αποφάσεις και επιλογές μπορούν να εγκριθούν;

Ενημερώθηκαν πλήρως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠΑΦΜΑΗ για το συγκεκριμένο θέμα ή από τη διοίκηση αποσιωπήθηκε έντεχνα;

Συζητήθηκαν οι αλλαγές – έγινε διαβούλευση – με τα αρμόδια σωματεία ΑμεΑ της πόλης ή με τις εθελόντριες της κοινωνικής πολιτικής που κατά καιρούς βλέπουμε να προβάλουν το φιλανθρωπικό τους έργο (αλήθεια, γι’ αυτό θα μας που κάτι;) ή με τις δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεργαζόμενες ή αντιπολιτευόμενες;

Όλα λοιπόν μπορούν να εμφανίζονται ως δημοκρατικά αποφασισμένα και ως ΝΟΜΙΜΑ επί δημαρχίας του κ. Βασίλη Λαμπρινού;

Αστικός Κώδικας – Χρησιδάνειο

Άρθρο 810. «Έννοια: Με τη σύμβαση του χρησιδανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους (χρήστης) παραχωρεί στον άλλο τη χρήση πράγματος χωρίς αντάλλαγμα και αυτός (χρησάμενος) έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης».

 Άρθρο 815. «Ο χρησάμενος δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση διαφορετική από τη συμφωνημένη, ούτε να παραχωρήσει χωρίς άδεια του χρήστη τη χρήση του πράγματος σε τρίτον».

Άρθρο 817. «Ο χρήστης έχει δικαίωμα να απαιτήσει το πράγμα και πριν από τη λήξη της σύμβασης, αν ο χρησάμενος το χρησιμοποιεί αντίθετα προς του όρους της σύμβασης ή αν το χειροτερεύει ή αν το παραχώρησε χωρίς δικαίωμα σε τρίτον ή αν ο ίδιος ο χρήστης χρειάστηκε επειγόντως το πράγμα και δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την ανάγκη».

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου για την παραχώρηση κτηριακού χώρου 300 τ.μ. από την 7η ΔΥΠΕ Κρήτης στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Πηγή: www.neakriti.gr/

Προηγούμενο άρθρο

ΑμεΑ στα χιόνια: Χιονοδρομικό Κέντρο «3-5 Πηγάδια» Νάουσας

Επόμενο άρθρο

Μέτρα για την διευκόλυνση των ΑμεΑ και τη διαμόρφωση των νέων ΚΕΠ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar