ΚΕΑ ΑμεΑ, Παιδεία και Τέχνη

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down- 21 Μαρτίου και την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό- 2 Απριλίου. Ενδεικτικές ημερομηνίες που θυμίζουν απλώς ότι κάθε μέρα είναι κοινή για όλον τον κόσμο σε ό,τι δίνει και μοιράζεται.

Η τρέχουσα εποχή του κορωνοϊού με τον παγκόσμιο «εγκλεισμό» που βιώνουμε, κάνει αυτήν την (συν)αίσθηση πιο εμφανή σε έναν επαναπροσδιορισμό ουσίας.

Τη φετινή σεζόν η συνεργασία του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ (ΚΕΑ ΑμεΑ) με το Εργαστήρι Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης για το Θέατρο και τον Χορό ΙΣΟΝ απέδωσε γόνιμους καρπούς με δύο παραστάσεις στα πλαίσια της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον πολιτισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Μία εποικοδομητική δράση καθώς το ΚΕΑ ΑμεΑ επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο παιδείας που εκφράζεται και στην τέχνη με αξιόλογα καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Δύο παραστάσεις στις οποίες μαθητές του ΚΕΑ ΑμεΑ, όπως άνθρωποι με σύνδρομο Down και στο φάσμα του αυτισμού, κατέδειξαν το αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό δυναμικό τους σε μία άψογη συνεργασία με μη ανάπηρους επαγγελματίες ηθοποιούς και χορευτές.

Η θεατρική παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου και στην οποία συμμετείχα, προβλήθηκε πρόσφατα στο Κανάλι της Βουλής.

Το έργο «Τα Αστέρια Χορεύουν στο Σκοτάδι» που συνέλαβε και χορογράφησε η Άννα Βεκιάρη θα προβληθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου (Κανάλι Βουλής, WebTV – Κανάλι 1, 20:30). Η παράσταση ξεκινά με «σιωπηλά» κυκλικά βήματα, τα οποία συνεχίζουν με τη μουσική που εκφράζονται τα σώματα. Η χορογραφία διαμορφώνεται στην ανθρωπογεωγραφία της ψυχής. Η ανθρώπινη ύπαρξη αναζητά ίχνη αγνότητας μεταξύ ουρανού και γης. Η επανάληψη της μέρας αλλάζει στη μοναδικότητα της στιγμής. Η ψυχή ακολουθεί τον δρόμο της. Τα σώματα κινούνται στον δικό τους. Στο σημείο που η κάθε ανάσα συναντά την άλλη, στέκονται και μοιράζονται κάτι από τη μελωδία της σιωπής. Στην αυγή που φωτίζει σαν μυστικό η ελπίδα της καρδιάς.
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας, Ηθοποιός

Προηγούμενο άρθρο

Ηλεία: Εγκρίθηκε η πρώτη άδεια ταξί για ΑμεΑ στην Ελλάδα για όχημα με διασκευασμένη ράμπα

Επόμενο άρθρο

Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το AstraΖeneca, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar