Κόμπλεξ κατωτερότητας: Πού γεννιούνται και πώς τα διώχνουμε μια για πάντα;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις κάποιες σκουριασμένες πεποιθήσεις;

Πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ανθρώπους που έχουν εκνευριστική συμπεριφορά;Τι είναι το κόμπλεξ; Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν κόμπλεξ; Πώς δημιουργούνται, πώς το καταλαβαίνουμε και τελικά πώς μπορώ να αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο που παλεύει με τα προσωπικά του συμπλέγματα; Η απάντηση βρίσκεται στην παιδική ηλικία.

Από τις πιο συχνές διαγνώσεις που βγάζουμε στους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουμε την σχετική εκπαίδευση, η κομπλεξική συμπεριφορά είναι κάτι που βγάζει μάτι από μακριά. Βλέπεις μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και λες γιατί άραγε αυτός ο άνθρωπος αντιδρά έτσι; Γιατί βρίσκει την ικανοποίηση στο να μου την λέει συνεχώς; Γιατί με αγνοεί;

Αυτό είναι ένα θέμα δικό του και εσύ δεν φταις πουθενά αν αυτός ο άνθρωπος θεωρεί ότι εσύ είσαι καλύτερός του σε κάποιο επίπεδο και του ξυπνούν αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Τι είναι κόμπλεξ;

Είσαι με μια παρέα και για κάποιο λόγο σου ξυπνούν αναμνήσεις από το παρελθόν, αισθάνεσαι ότι υστερείς σε σχέση με κάποιον άλλον. Αυτό μπορεί να σου γεννάται είτε για κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό που έχεις, είτε για κάτι εσωτερικό. Είναι ένα αντανακλαστικό αίσθημα που σου γεννάται χωρίς να μπορείς να το καταλάβεις.

Θες με οποιονδήποτε τρόπο να μειώσεις αυτόν τον άνθρωπο, να τον προκαλέσεις ή ακόμα και να τον αγνοήσεις. Να του «προκαλέσεις τον πόνο» που σου προκαλεί εκείνος άθελά του και εν αγνοία του. Όπως οι περισσότερες ψυχολογικές καταστάσεις, ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας είναι μια διαταραχή με πολλά επίπεδα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες: Από τα παιδικά τραύματα μέχρι τις εμπειρίες που μπορούν να πυροδοτήσουν συναισθήματα ανεπάρκειας και επηρεάζουν ένα άτομο σε όλη του τη ζωή.

Το να εντοπίσεις την αιτία αυτού που σου δημιουργεί το σύμπλεγμα κατωτερότητας μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτήν την μη λειτουργική και τοξική σκέψη.

Τι λέει ο Adler

Ο Alfred Adler, ο Αυστριακός ψυχολόγος που περιέγραψε για πρώτη φορά το σύμπλεγμα κατωτερότητας στις αρχές του 1900, πίστευε ότι η διαταραχή ήταν μια διαταραχή αποζημίωσης. Ένα άτομο εκδηλώνει ορισμένες συμπεριφορές για να αντισταθμίσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχει. Αν κάποιος δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει με επιτυχία τις πεποιθήσεις ανεπάρκειας για τον εαυτό του, μπορεί να αναπτύξει ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Ο Adler πίστευε ότι αυτές οι αντιδράσεις ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία, όταν ένα μωρό είναι φυσικά κατώτερο από έναν ενήλικα. Πίστευε ότι ένα βρέφος που αισθάνεται αβοήθητο και κατώτερο προσπαθεί να ξεπεράσει αυτά τα συναισθήματα επιτυγχάνοντας ένα ψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Αυτός ο κύκλος αντιστάθμισης για το αίσθημα κατωτερότητας ακολουθεί τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με τον Adler. Καθώς τα παιδιά συνειδητοποιούν περισσότερο τις ελλείψεις τους και συγκρίνονται με τους άλλους, αρχίζουν να σχηματίζουν σκέψεις κατωτερότητας, που τα παρακινούν και οδηγούν τις πράξεις τους.

3 βασικές αιτίες που τα δημιουργούν

  • Εμπειρίες ως παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά που ακούνε συνεχώς αποδοκιμαστικά σχόλια για μια συμπεριφορά ή ικανότητα μπορεί να αναπτύξουν αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η υπερβολικά αυστηρή ανατροφή των παιδιών μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να καλλιεργήσει αισθήματα ανεπάρκειας. Για παράδειγμα, οι γονείς που λένε στα παιδιά τους ότι δεν είναι ποτέ αρκετά καλοί μπορεί να έχουν παιδιά που αναπτύσσουν μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση αποτυχίας που δεν φεύγει ποτέ. Μπορεί να τους προκαλέσει υπερβολική ή χαμηλή απόδοση, ανάλογα με το πώς ανταποκρίνονται.
  • Κατάσταση ψυχικής υγείας.Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και απαισιόδοξη προοπτική βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο να αναπτύξουν συναισθήματα ανικανότητας. Ενώ τα συναισθήματα κατωτερότητας μπορεί να είναι αληθινά ή φανταστικά, αν έχεις μια πάθηση ψυχικής υγείας, μπορεί να μην είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις και να αντικρούσεις ψεύτικες ή επιβλαβείς ιδέες για τον εαυτό σου.
  • Φυσικές προκλήσεις. Τα άτομα που πρέπει να ξεπεράσουν σωματικά ελλείμματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν προβλήματα με: το ύψος, βάρος, ομιλία, χαρακτηριστικά προσώπου ή σώματος, δύναμη. (Ο Άντλερ χρησιμοποίησε ακόμη και τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη ως παράδειγμα κάποιου που ανέπτυξε σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω ενός σωματικού χαρακτηριστικού (το κοντό ανάστημά του), το γνωστό «σύνδρομο Ναπολέοντα».

Υπάρχει και σύμπλεγμα ανωτερότητας!

Το σύμπλεγμα ανωτερότητας, μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος πιστεύει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους, θεωρείται το αντίθετο του συμπλέγματος κατωτερότητας. Αλλά ο Άντλερ πίστευε τα συναισθήματα η κατωτερότητα είναι πιθανό να οδηγεί πολλές συμπεριφορές ατόμων με σύμπλεγμα ανωτερότητας.

Πηγή: ipop.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κεφάλαιο θυρεοειδής: Οι καλές τροφές και εκείνες που πρέπει να αποφύγετε

Επόμενο άρθρο

7 σημάδια στα πόδια που προαναγγέλλουν βλάβη στο συκώτι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar