Κόλλησα κορωνοϊό: Τι πρέπει να κάνω μετά το θετικό self test – Χρηστικός οδηγός

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πόσες μέρες διαρκεί η καραντίνα όσων νοσούν με  κορωνοϊό  – Αναλυτικά οι οδηγίες.

Μπορεί οι περιορισμοί για την πανδημία να καταργήθηκαν για το καλοκαίρι, δίνοντας μια «ανάσα» ελευθερίας μετά από δύο χρόνια μέτρων, όμως ο κορωνοϊός όχι μόνο συνεχίζει να βρίσκεται εδώ, αλλά οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή μεγάλη έξαρση μέσα στον Ιούλιο.

Τα κρούσματα έχουν πάρει την ανηφόρα στις μεγάλες πόλεις αλλά και στους τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα, κατάγράφηκαν πάνω από 30.000 μολύνσεις μαζί με τις επαναλοιμώξεις, αριθμός που σοκάρει και παραπέμπει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Ο εκτροχιασμός των κρουσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες είναι περισσότερο μεταδοτικές και από τα προηγούμενα στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μαζική κινητικότητα των πολιτών λοιπόν, εν μέσω καλοκαιριού, την ώρα που παρελαύνουν οι άκρως μεταδοτικές παραλλαγές, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα είναι πιθανό να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο, αν παρατηρηθεί πίεση στο ΕΣΥ. Κατά τον ίδιο, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εφαρμόζεται από τα ευάλωτα άτομα.

Τα μέτρα μπορεί να έχουν μπει «στον πάγο», ωστόσο τα πρωτόκολλα για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, ή έρθουν σε επαφή με κρούσμα, εξακολοουθούν να ισχύουν και οι πολίτες χρειάζεται να δρουν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Ακολουθούν οι επικαιροποιημένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, σε περίπτωση μόλυνσης ενός ατόμου από την Covid-19:

Πόσο διαρκεί η καραντίνα για όσους βρεθούν θετικοί

  • Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
  • Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης

Τι ισχύει για την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  • Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργική και υφασμάτινη) για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση. Εφόσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα κατοικεί ή εργάζεται στον ίδιο χώρο με το άτομο, η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου γίνεται τις ημέρες 0 και 5.

Τι κάνουμε μετά από θετικό self-test

  • Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Πηγή: ieidiseis.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τέσσερις παραλίες του Δήμου Σκιάθου προσβάσιμες σε ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Αχαΐα: Σε ποιές παραλίες έχουν τοποθετηθεί seatrack για τους λουόμενους ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar