Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), στην οποία οι δυο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από την πάθηση, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ποσοστά θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συσχέτισης της νόσου με την ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας Κορεατικής μελέτης, η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Αν και η μελέτη δεν κατέληξε σε σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σύνδεση επιβεβαιώθηκε ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί γνωστό και ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με όσους δεν είχαν αρρυθμία. Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμα και αφού αφαιρέσαμε από τους υπολογισμούς μας τους ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Boyoung Joung, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Yonsei στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

«Αυτό σημαίνει ότι στο γενικό πληθυσμό, επιπλέον 1,4 / 100 άτομα θα αναπτύξουν άνοια αν έχουν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Ο κίνδυνος εμφανίστηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών», αναφέρει ο Joung στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι η κολπική μαρμαρυγή αύξησε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 30% και υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας» πρόσθεσε.

Το θετικό που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικού, μείωσαν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 263.000 Νοτιοκορεάτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και άνοια στην έναρξη της μελέτης το 2004.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μέχρι το τέλος του 2013, πάνω από 10.400 διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή. Από αυτούς το 24% διαγνώστηκε με άνοια.

Ωστόσο, μεταξύ των ανθρώπων που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή και έλαβαν αντιπηκτική αγωγή, ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας μειώθηκε κατά 40% συγκριτικά με όσους δεν πήραν αντιπηκτικά.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.healthday.com

Πηγή: newsitamea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μύλος: Ο Σταύρος Θεοδωράκης διαψεύδει τον Τσίπρα για «δίαυλο» να μπει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Επόμενο άρθρο

Έρευνα-σοκ: Ένοχα για Αυτισμό τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar