Κορωνοϊός: Έρχονται τα εισπνεόμενα εμβόλια – Τί έχουν δείξει οι έρευνες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Δείτε τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για εισπνεόμενα εμβόλια κατά του Κορωνοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα εισπνεόμενων εμβολίων για τον Κορωνοϊό βγήκαν. Την έρευνα συνόψισαν ιατροί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε αρχικά στο διεθνές αναγνωρισμένο περιοδικό «the Lancet Infectious Diseases». Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι θετικά.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν σε δική τους δημοσίευση την έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 130 συμμετέχοντες. Πρωταρχική μέριμνα των ιατρών ήταν η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών 7 μέρες μετά τον εμβολιασμό.  Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν ήταν ο πυρετός, η κόπωση και η κεφαλαλγία, και ήταν συχνότερες από ότι σε όσους έκαναν ενδομυϊκή χορήγηση του εμβολίου.

Όσο αφορά την ανοσία, ο στόχος ήταν η μέτρηση των  αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2 και τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού 28 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από μία δόση του εισπνεόμενου εμβολίου για τον κορωνοϊό, (το οποίο ισοδυναμεί σε ποσότητα με το 1/5 της ενδομυϊκής δόσης)  επιφέρει ισχυρή ανοσία. Ενώ έπειτα από δύο δόσεις εισπνεόμενες δόσεις ο αριθμός των αντισωμάτων έφτασε παρόμοια επίπεδα με αυτά που αναλογούν σε ένα ενδομυϊκό εμβόλιο.

Η έρευνα κατέληξε οπότε ότι ένα εισπνεόμενο συζευγμένο με αδενοϊό COVID-19 εμβόλιο (Ad5-nCoV) ήταν καλά ανεκτό και είχε παρόμοιο αριθμό αντισωμάτων και κυτταρική ανοσία με τον ενδομυϊκό εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το εισπνεόμενο εμβόλιο Ad5-nCoV χρήζει παραπάνω μελετών για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του.

Πηγή: sportime.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Moderna: Πόσα αντισώματα έχουν όσοι εμβολιάστηκαν με αυτό το σκεύασμα

Επόμενο άρθρο

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για τις φωτιές στην Εύβοια και τις ανεμογεννήτριες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar