Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργεί το πρωτόκολλο για τους κατ’ οίκον ασθενείς

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Φωσφορική χλωροκίνη, υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα, βάσει του νέου θεραπευτικού αλγορίθμου, ενδείκνυνται πια και για τους εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς

Στα 1.314 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ευτυχώς η πλειοψηφία των προσβεβλημένων ατόμων έχει ήπια συμπτωματολογία και δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τόσο αυτοί οι συμπολίτες μας όσο και εκείνοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία θα ενταχθούν στο Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό, που θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα. Μέσω του ειδικού αυτού μητρώου θα «ελέγχεται» και η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης.

Καθώς η εγχώρια ιατρική κοινότητα σχηματοποιεί όλο και καλύτερα καθημερινά την εικόνα του νέο κορωνοϊού και της νόσου COVID-19 που αυτός προκαλεί, παραμετροποιεί και το μοτίβο θεραπευτικής διαχείρισης των ασθενών.

Μέχρι πριν λίγο καιρό το βάρος είχε πέσει στη διαχείριση των ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, και πως θα αναχαιτιστεί η επιδείνωση της υγείας τους και θα αποτραπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θάνατοι.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο ιός θα κυκλοφορεί στη χώρα μας για ακόμα οκτώ με δώδεκα εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει η καταγραφή κρουσμάτων, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Και μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έχει ενισχυθεί (οι κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 813, εκ των οποίων 118 είναι ιδιωτικές, οι κλίνες για απλή νοσηλεία είναι 2.158, έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα 229 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ενώ συνολικά οι προσλήψεις θα ανέλθουν σε 3.285) για να σηκώσει το βάρος της πανδημίας, ωστόσο η κατ’ οίκον νοσηλεία είναι ένα μέτρο που θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των ασθενών και θα αμβλύνει την πίεση που ασκείται στις δομές υγείας.

Θεραπευτικό πρωτόκολλο για κατ’ οίκον ασθενείς

Όπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Τσιόδρας, το 95% των κρουσμάτων είναι ήπιας μορφής και αναρρώνουν γρήγορα. Αυτό αφορά σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι ασυμπτωματικοί, ή έχουν συμπτώματα όπως πυρετό <38.50 C, βήχα και πονόλαιμο και είναι συνήθως κάτω των 65 ετών. Βάσει του θεραπευτικού αλγορίθμου, που έχει καταρτίσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, αυτοί θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και μπορούν να παραμένουν στο σπίτι τους υπό την επίβλεψη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Φυσικά, ο οικογενειακός ιατρός αξιολογεί την κλινική εικόνα και τις εργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς. Αν δεν επέλθει βελτίωση ή επιδεινωθούν τα συμπτώματα, τότε προβλέπεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν όμως και ασθενείς που παραμένουν σπίτι τους και θεωρούνται ενδιάμεσου κινδύνου. Δηλαδή, όταν έχουν πυρετό <38.50 C, βήχα, πονόλαιμο και υποκείμενο νόσημα (ως τέτοιο ορίζονται οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις, η ανοσοκαταστολή, οι καρκίνοι υπό ενεργό θεραπεία, η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, οι ανοσοανεπάρκειες, η μη καλώς ελεγχόμενη HIV λοίμωξη, όσοι λαμβάνουν κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η ηπατική ανεπάρκεια, η νοσογόνος παχυσαρκία -ΒΜΙ >40) ή είναι άνω των 65 ετών ή έχουν θετική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία και αναπνοές ≤16/min ή κορεσμό οξυγόνου (SaO2) >94%.

Σε αυτούς τους ασθενείς το θεραπευτικό πρωτόκολλο προβλέπει κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση (Γενική αίματος, CRP) και συνταγογράφηση από τον οικογενειακό γιατρό αζιθρομυκίνης και φωσφορικής χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης και/ή αντιμικροβιακής αγωγής στην περίπτωση πνευμονίας της κοινότητας. Eπί μη βελτίωσης ή επιδείνωσης της συμπτωματολογίας γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τέλος, υπάρχουν και οι κατ’ οίκον νοσηλευόμενοι που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για άτομα με πυρετό ≥38.50 C, βήχα, εύκολη κόπωση, δύσπνοια και υποκείμενο νόσημα ή άνω των 65 ετών και θετική ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Γι’ αυτούς προβλέπεται άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ωστόσο σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις βάσει του θεραπευτικού αλγορίθμου εάν ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστική δυσχέρεια ή έχει κορεσμό οξυγόνου ≤93%, ανεξαρτήτως ομάδας κινδύνου, εισάγεται στο νοσοκομείο.

Μητρώο Ασθενών και ειδική πλατφόρμα συνταγογράφησης φαρμάκων

Φωσφορική χλωροκίνη, υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα, βάσει του νέου θεραπευτικού αλγορίθμου, ενδείκνυνται πια και για τους εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Μπορεί μεν όλα τα φάρμακα αυτά να είναι παλαιά με καλά εδραιωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ωστόσο έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις και όχι για τη νόσο COVID-19. Όπως λοιπόν με μεγάλη προσοχή χορηγούνται στους νοσοκομειακούς ασθενείς, με την ίδια προσοχή πρέπει να γίνεται η χορήγησή τους και στους εξω-νοσοκομειακούς.

Να σημειωθεί ότι, η αζιθρομυκίνη μεταξύ άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι καρδιοτοξικό φάρμακο, όπως και η φωσφορική χλωροκίνη η οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει μυασθένεια Gravis, πορφυρία, επιληψία, βλάβη του αμφιβληστροειδούς, έλλειψη G6PD και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Το υπουργείο Υγείας με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα θέτει στη διάθεση των γιατρών δύο πολύτιμα εργαλεία για την διαχείριση ασθενών με νόσο COVID-19: την ειδική πλατφόρμα συνταγογράφησης φαρμάκων για το νέο κορωνοϊό και το μητρώο ασθενών με κορωνοϊό.

Στο Μητρώο εντάσσονται όλοι οι ασθενείς θετικοί στον SARS-CoV-2, είτε έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία, είτε έμειναν στα σπίτια τους, είτε κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Στο αρχείο που συνοδεύει κάθε ασθενή εισάγονται στοιχεία που αφορούν στην ημερομηνία διάγνωσης, τη συμπτωματολογία, το ταξιδιωτικό ιστορικό ή άλλη πηγή μόλυνσης, και το ιστορικό θεραπευτικής αντιμετώπισης (από το σπίτι έως και το εξιτήριο από το νοσοκομείο ή τον θάνατο).

Το Μητρώο Ασθενών με κορωνοϊό, όπως εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δίνει και την δυνατότητα «να παρακολουθούνται αυτά τα περιστατικά (σ.σ. κατ’ οίκον ασθενείς) μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στους ασθενείς που μένουν σπίτι τους ότι «εφόσον χρειαστεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν δομές και διαδικασίες, προκειμένου να λάβει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι του, ο όποιος συμπολίτης μας έχει ανάγκη».

Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας με τη σειρά του επανέλαβε ότι, «ότι έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή ειδικά κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται η αγωγή στην κοινότητα. Φυσικά και δεν είναι για όλους».

Η Επιτροπή έχει καταρτίσει λοιπόν τον παραπάνω θεραπευτικό αλγόριθμο ώστε ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μπορεί να συνταγογραφήσει την αγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται μόνο στο νοσοκομείο, και σε εξωτερικούς ασθενείς με κάποια κριτήρια. Σε αυτό θα συνδράμει και η ειδική πλατφόρμα συνταγογράγησης των φαρμάκων για τον SARS-CoV-2, που αναμένεται να λειτουργήσει παράλληλα με το μητρώο ασθενών. Στην πλατφόρμα, θα εισάγονται από τον θεράποντα ιατρό αναλυτικές πληροφορίες για την κλινική εικόνα του ασθενή και εφόσον πληρούνται τα κλινικά κριτήρια θα δίδεται το ενδεδειγμένο κάθε φορά θεραπευτικό σχήμα «υπό παρακολούθηση, γιατί κάθε φάρμακο έχεις τις τοξικότητες του», όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο

Περνάμε τις μέρες της καραντίνας όμορφα κι εποικοδομητικά απ’ την ασφάλεια του σπιτιού μας

Επόμενο άρθρο

ΑμεΑ σε καιρό καραντίνας: Συμβουλές σε γονείς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar