Κορωνοϊός ή covid-19: Μπορεί να επιβιώνει για μέρες στα άψυχα αντικείμενα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η διάρκεια της επιβίωσής του Covid-19 (όπως μετονομάστηκε ο κορωνοϊός από τον ΠΟΥ ) εξαρτάται από το υλικό του αντικειμένου, την περιβαλλοντική θερμοκρασία και την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Ο νέος κορωνοϊός που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας ενδέχεται να επιβιώνει έξω από το ανθρώπινο σώμα επί έως και 9 ημέρες, σύμφωνα με μία νέα, γερμανική ανάλυση.

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ περισσότερο από τις 3 ώρες που πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Εξηγεί επίσης την απόφαση των υγειονομικών Αρχών σε Κίνα, Βρετανία και αλλού να απολυμάνουν κτήρια όπου διαγνώστηκαν κρούσματα του ιού Covid-19.

Όπως όλες οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με σταγονίδια, με κάθε βήχα, φτάρνισμα, ανάσα και φωνή ο ιός μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες που μας περιβάλλουν. Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει ακόμα μελετηθεί όσον αφορά την ικανότητά του να επιβιώνει εκτός ανθρώπινου σώματος. Έχουν όμως μελετηθεί οι άλλοι, συγγενείς ιοί του. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι SARS και MERS που επίσης προκάλεσαν επίφοβες επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα.

Με αφορμή τον νέο κορωνοϊό, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Ruhr και του Geifswald, στη Γερμανία, θέλησαν να μάθουν τι έχει δείξει η επιστήμη για τους στενούς συγγενείς του. Έτσι, αναζήτησαν στην ιατρική βιβλιογραφία όλες τις δημοσιευμένες μελέτες για τον SARS, τον MERS και μερικούς άλλους κορωνοϊούς.

Συνολικά βρήκαν 22 μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι οι κορωνοϊοί που περνούν στον άνθρωπο μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες από μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 ώρες έως 9 ημέρες. Η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται:

  • Από το υλικό του αντικειμένου
  • Την περιβαλλοντική θερμοκρασία
  • Την υγρασία στην ατμόσφαιρα

Όσο υψηλότερη είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία, τόσο μειώνεται η επιβίωση των κορωνοϊών. Οι χειρότερες θερμοκρασίες γι’ αυτούς είναι πάνω από 30-40 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχα, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι χαμηλή, μερικοί κορωνοϊοί επιζούν σχεδόν 1 μήνα στα αντικείμενα! Ο κορωνοϊός TGEV, λ.χ., που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, φθάνει τις 28 ημέρες επιβίωσης στους 4 βαθμούς Κελσίου!

Κατά μέσον όρο, ένας κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στα αντικείμενα επί 4-5 ημέρες. Ωστόσο ο SARS και ο MERS επιβίωναν επί έως 9 ημέρες.

Η απολύμανση

Οι μελέτες που ανέλυσαν συνδυαστικά οι γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν επίσης τους τρόπους απολύμανσης των μολυσμένων αντικειμένων.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να καθαριστούν οι επιφάνειες αυτές με διαλύματα που περιέχουν κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Αιθανόλη σε περιεκτικότητα 62-71%
  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%
  • Υποχλωριώδες νάτριο 0,1%

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος κορωνοϊός Covid-19 είναι ευάλωτος στα ίδια απολυμαντικά. «Κατά το παρελθόν αναλύθηκαν διάφοροι κορωνοϊοί και τα αποτελέσματα ήταν για όλους παρόμοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Eike Steinmann, καθηγητής Μοριακής & Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ruhr (RUB).

Η νέα ανάλυση θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ένζυμα πεπτικού: 6 λόγοι που είναι απαραίτητα για την υγεία – βίντεο

Επόμενο άρθρο

Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για αντικαρκινικά φάρμακα και ακτινοθεραπείες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar