Κορωνοϊός και εξ αποστάσεως διδασκαλία για μαθητές ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψε την απόφαση για την εξ αποστάσεως διδασκαλία και στον χώρο της ειδικής αγωγής. Δεδομένου πως η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/φοιτητές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (ΣΜΕΑΕ ή γενικά σχολεία με Παράλληλη Στήριξη ή άλλο τρόπο εκπαιδευτικής υποστήριξης) το Υπουργείο καλεί τα στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης, ώστε τα σχολικά κέντρα και τα κέντρα συμβουλευτικής υποστήριξης να παράσχουν τις κατάλληλες οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων και να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα, οι μέθοδοι και το εκπαιδευτικό υλικό φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη διάχυση καλών πρακτικών.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο ζητά από τα ΚΕΣΥ να συντονίσουν εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη τόσο για τους γονείς όσο και για τους μαθητές που απευθύνονται προς τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας τρόπους άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών (skype ή email) ή με τηλεφωνική επικοινωνία. Ακόμη σε συνεργασία  με τους διευθυντές των ΣΜΕΑΕ, θα συντονίσουν το προσωπικό των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. (Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης) προκειμένου να παράσχουν τις αντίστοιχες εξ᾽ αποστάσεως υπηρεσίες στην περιοχή που έχουν υπό την ευθύνη τους.

Το Υπουργείο από τη μεριά του συνιστά στους μαθητές των σχολείων ειδικής αγωγής να συμμετέχουν με τις κατάλληλες προσαρμογές σε αυτού του είδους τη διδασκαλία που οργανώνεται ανά περιοχές. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αξιοποιεί ποικιλία εκπαιδευτικών τεχνικών και εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών όπως:

  • Ασύγχρονα εργαλεία που βοηθούν σε μια ιδιαίτερου τύπου επικοινωνία που περιλαμβάνει την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού όπως φύλλα εργασίας, βιντεοδιάλεξη ή άλλα διαδραστικά κι εκπαιδευτικά υλικά. Η επικοινωνία αυτή θα υλοποιηθεί με ή χωρίς τη βοήθεια των γονέων.
  • Σύγχρονα εργαλεία που προωθούν την ταυτόχρονη και ζωντανή αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν μέσω της χρήσης τηλεδιασκέψεων και ζωντανών συνομιλιών με τη βοήθεια των υπολογιστών.

Αναμφίβολα για να συμβούν όλα αυτά το Υπουργείο υπογραμμίζει πως θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη η επικοινωνία και η συνεργασία με τους γονείς των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες, καθώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν με εξαιρετικά θετικό τρόπο στην όλη αυτή προσπάθεια.

Πηγή: maxmag.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μια μέρα στην καραντίνα του Κορωνοϊού ενώ είσαι ΑμΕΑ

Επόμενο άρθρο

Θαλασσινά μπάνια με δικαιολογητικά για τα ΑμεΑ – Σε «καραντίνα» τα ΚΕΠΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar