Κορωνοϊός: Μύθοι και αλήθειες ή γιατί δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Είναι λογικό να ανησυχούμε υπερβολικά για τον κορωνοϊό που πρόσφατα έφτασε και στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Διαβάστε το γιατί.

Ο κορωνοϊός, που πρόσφατα έφτασε στην Ελλάδα δεν είναι πιο επικίνδυνος από την «παραδοσιακή» εποχική γρίπη. Παρακάτω θα διαβάσετε πέντε μύθους και πέντε αλήθειες για τον covid-19 έτσι ώστε να… ηρεμήσετε.

Μύθος: Είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος και αν διαγνωστεί κανείς μ’ αυτόν το πιο λογικό είναι να πεθάνει. 

Αλήθεια: Η θνησιμότητα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φτάνει μόλις το 2% και αφορά κυρίως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με επιβαρυμένο ιστορικό. Αυτός φυσικά δεν είναι λόγος για να αδιαφορήσει κανείς. Αλλά τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ότι πολλοί φαντάζονται. 

Μύθος: Είναι ένα τρομερά επικίνδυνος ιός, ίσως ο πιο επικίνδυνος παγκοσμίως…

Αλήθεια: Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλοί ιοί με σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας όπως είναι ο Έμπολα ο οποίος είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικός. 

Μύθος: Το πιο προστατευτικό μέτρο πρόληψης είναι η μάσκα. 

Αλήθεια: Και όμως πρόκειται για κάτι πιο απλό. Αν διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά με τακτικό, καλό πλύσιμο, η πρόληψη είναι σαφώς πιο αποτελεσματική. Επίσης δεν χρειάζεται να βήχετε πάνω στους άλλους αλλά ούτε και να βάζετε τα άπλυτα χέρια σας στη μύτη ή στα μάτια σας. 

Μύθος: Μπορώ να κολλήσω τον κορωνοϊό από το κατοικίδιό μου. 

Αλήθεια: Απολύτως κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να στοιχειοθετεί τον παραπάνω συλλογισμό. Ούτε από τους σκύλους ούτε από τις γάτες έχει μεταδοθεί κορωνοϊός στον άνθρωπο. 

Μύθος: Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν ή / και θεραπεύουν το νέο κορωνοϊό

Αλήθεια: Ούτε ο νέος κορωνοϊός, ούτε ο ιός της γρίπης ή άλλης ίωσης (π.χ. κρυολόγημα) επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια, όχι ιούς. Επειδή λοιπόν ο νέος κορωνοϊός είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσον πρόληψης ή θεραπείας γι’ αυτόν, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: www.news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δέρμα: Πώς μπορεί να μαρτυρήσει προβλήματα υγείας

Επόμενο άρθρο

Η Επιδημία Του Φόβου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar