Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά ΔΕΝ είναι αυτά που νομίζετε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη σε ανηλίκους με κορωνοϊό. Εξετάστηκαν στοιχεία από χιλιάδες ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πόσα παιδιά και έφηβοι είχαν τυπικά συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια).

Ξέρετε πως εκδηλώνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στα παιδιά; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά έχει μεγάλη σημασία διότι από την αρχή της πανδημίας είχε φανεί πως τα συμπτώματα στα παιδιά δεν είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά για τους ενήλικες.

Τώρα, μια νέα, μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει πως όντως η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν παρουσιάζουν όταν αρρωσταίνουν κανένα από τα τυπικά συμπτώματα της Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Είναι εξ άλλου αρκετά τα παιδιά που παρουσιάζουν μη-ειδικά συμπτώματα, όπως λήθαργο ή συνάχι.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι τα τυπικά συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι συνηθέστερα στα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 12.306 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όλοι οι ασθενείς ήσαν ανήλικοι (ηλικίες κάτω των 18 ετών). Είχαν νοσήσει μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Οκτωβρίου 2020. Από τα παιδιά αυτά, το 5,3% χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Από τους νοσηλευόμενους ανηλίκους, το 18% χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική και το περίπου 4% διασωλήνωση. Λιγότερα από 10 παιδιά έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η μελέτη, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών (το 74,9%) δεν εκδήλωσαν κανένα τυπικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Από τα υπόλοιπα, μόνο το 10% είχαν τουλάχιστον δύο τυπικά συμπτώματα.

Επιπλέον, παρότι η Covid-19 θεωρείται γενικώς νόσος του αναπνευστικού, μόνο το 16,5% των παιδιών είχαν αναπνευστικά συμπτώματα όπως:

 • Δύσπνοια
 • Βήχα
 • Συριγμό

Ήταν όμως σχετικά αυξημένα τα ποσοστά των μη ειδικών συμπτωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • Λήθαργος
 • Κακουχία
 • Μυαλγία
 • Πονόλαιμος
 • Συνάχι
 • Φτάρνισμα
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα
 • Κόπωση

Και πάλι όμως αυτού του είδους τα συμπτώματα δεν ήταν πολύ συχνά. Στους ενήλικες, λ.χ., συμπτώματα όπως πυρετός, μυαλγία, κακουχία και ανοσμία (απώλεια όσφρησης) είναι πολύ συνηθισμένα. Ωστόσο μόλις το 18,8% των παιδιών είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα.

Το 13,9% είχαν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά ενοχλήματα. Το 8,1% είχαν επιπεφυκίτιδα και δερματικά εξανθήματα ή άλλες δερματικές εκδηλώσεις. Σε ποσοστό 4,8% των παιδιών παρατηρήθηκαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και σπασμούς.

Πιο συχνά στα νοσηλευόμενα

Η παρούσα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα περισσότερα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός εμφανίζονταν συχνότερα στα παιδιά που χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πυρετό, π.χ., είχε το  40,7% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσα δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν λίγο πάνω από 16% στις ηλικίες έως 3 ετών και κάτω από 16% στις υπόλοιπες ηλικίες. Αντίστοιχα, βήχα είχε κατά μέσον όρο περισσότερο από το 15,5% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν και το 12% όσων δεν νοσηλεύθηκαν.

Τα μοναδικά συμπτώματα που δεν ήταν συχνότερα στους ανηλίκους που νοσηλεύθηκαν, ήταν:

 • Ο πονοκέφαλος
 • Η απώλεια γεύσης ή όσφρησης (αγευσία ή ανοσμία)

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η αναγνώριση των παιδιών με Covid-19 δεν είναι εύκολη υπόθεση». Επιπλέον «εργαλεία όπως η καθημερινή θερμομέτρηση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ανηλίκους», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Πόσους μήνες διαρκούν τα «επίμονα αντισώματα» – Ποιοι νοσούν σοβαρότερα

Επόμενο άρθρο

Ο κορωνοϊός (και όχι το εμβόλιο) μπορεί να αλλάξει το DNA στα κύτταρά μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar