Κορωνοϊός: Τελικά… πόσο μεταδίδεται από τις επιφάνειες στα σπίτια; Έρευνα δίνει την απάντηση

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ο κορωνοϊός όπως ξέρουμε μεταδίδεται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, με τους ανθρώπους να καθαρίζουν ξανά και ξανά τις επιφάνειες στα σπίτια τους ώστε να είναι ασφαλείς.

Ευτυχώς όμως οι μολυσμένες με κορωνοϊό επιφάνειες μέσα στα σπίτια φαίνεται να παίζουν μικρό ρόλο στη μετάδοση της νόσου, σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρικάρντα Σμιτχάουζεν του Πανεπιστημίου της Βόννης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το “Nature”, αναζήτησαν το πως μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε 21 νοικοκυριά σε συνθήκες καραντίνας, καθώς σε όλα είχε βρεθεί τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας διαγνωσμένο.

Τα μοριακά τεστ των ερευνητών έδειξαν ότι οι 26 από τους συνολικά 43 ενηλίκους των 21 νοικοκυριών (ποσοστό 60%) είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Εξασθενημένος ο κορωνοϊός

Από την άλλη, βρέθηκε το γενετικό υλικό (RNA) του ιού μόνο στο 3% των δειγμάτων (σε τέσσερις από τις συνολικά 119 επιφάνειες) που ελήφθησαν από τα αντικείμενα που πιάνει κανείς συχνότερα, όπως τα πόμολα, καθώς επίσης στο 15% των δειγμάτων από τα σιφόνια στις τουαλέτες.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν στο εργαστήριο να καλλιεργήσουν μολυσματικό ιό από το ιικό RNA κανενός δείγματος, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι ο κορωνοϊός στις επιφάνειες δεν ήταν πια μολυσματικός, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα μετάδοσης μέσω των επιφανειών.

Μεταδίδεται κυρίως από την μύτη

Οι Γερμανοί ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω αεροσταγονιδίων που εισπνέονται, χωρίς να αποκλείουν και την πιθανότητα λοίμωξης μέσω των μολυσμένων λυμάτων, κάτι που ζητούν να διερευνηθεί περαιτέρω.

Μια δεύτερη βρετανική έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις “Journal of Hospital Infection”, βρήκε ότι το γενετικό υλικό ενός ιού που είχε αρχικά εντοπισθεί στο κάγκελο ενός κρεβατιού του νοσοκομείου Great Osmond Street, μέσα σε δέκα ώρες είχε εξαπλωθεί γρήγορα και εντοπίσθηκε σχεδόν στα μισά δείγματα από μια πτέρυγα και παρέμεινε εκεί για τουλάχιστον πέντε μέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η ασφάλεια και η υγιεινή στους χώρους άθλησης

Επόμενο άρθρο

Δωρεάν αναπηρικά αμαξίδια σε πολίτες με κινητικά προβλήματα από τον δήμο Αχαρνών – Δείτε τα δικαιολογητικά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar