Με ιστορικό ρεκόρ 283 ψήφων νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25.

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και η διακομματική στήριξη της εκλογής του νέου pροέδρου της Βουλής, οδήγησε στο αποτέλεσμα των 283 ψήφων, ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι ξεπέρασε το αποτέλεσμα εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους. Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής προηγήθηκε φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Στις μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες του νέου Προέδρου της Βουλής, συμπεριλαμβάνονται η συνεπέστερη παρουσία των βουλευτών σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η τήρηση των κανόνων καλής νομοθέτησης μέσω μιας επιχείρησης να μπει «φρένο» στον «βομβαρδισμό» άσχετων τροπολογιών, ενώ στο πνεύμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα προωθήσει και την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου.

Σε πρακτικό και λειτουργικό επίπεδο πάντως, πρώτη ενέργεια του Κώστα Τασούλα αμέσως μετά την εκλογή του θα είναι η επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση έναρξη του νομοθετικού έργου. 

Υπό αυτο πρίσμα, αν και ειθισται η διαδικασία να εκκινεί μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, οι πληροφορίες θέλουν τον κ.Τασούλα να αποστέλλει σήμερα το μεσημέρι επιστολή στα κόμματα, για να υποδείξουν τους βουλευτές που επιθυμούν να μετάσχουν στις αρμόδιες επιτροπές έως τη Δευτέρα, ώστε αυτές να συγκροτηθούν την Τρίτη, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου την προσεχή Τετάρτη και την έναρξη συζήτησής του την Πέμπτη. 

Ως προς τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο κ. Τασούλας υπό την ιδιότητα του Προέδρου, πηγές του περιβάλλοντός του επισημαίνουν ότι θα επιδείξει απόλυτο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές μειοψηφίες και την ελεύθερη βούληση των βουλευτών, καθώς απεχθάνεται τον λεγόμενο αδιάλλακτο πλειοψηφικό κοινοβουλευτισμό.  

Κεντρικό διακύβευμα για τον ίδιο είναι μέχρι το πέρας της θητείας του να έχει ενισχυθεί το κύρος της Βουλής στη συνείδηση των πολιτών μέσω της αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών που έπληξαν την εμπίστοσύνη τους στο θεσμό. Διόλου τυχαία άλλωστε δεν είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου εκτός Βουλής, καθώς με αυτό τον τρόπο αμφότεροι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Τασούλας επιθυμούν να ενισχύσουν την αυτονομία του Κοινοβουλίου κόντρα στον σφιχτό εναγκαλισμό της εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία.

Ο 60χρονος Κώστας Τασούλας που από αύριο το πρωί θα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, δικηγόρος στο επάγγελμα και εκλέγεται βουλευτής ήδη από το 2000. 

Στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του συγκαταλέγονται η έντονη ευαισθησία στη δημοκρατική, κοινοβουλευτική και συνταγματική τάξη, ενώ διακρίνεται για τη βαθιά ευγένειά του και το πλεόνασμα φλεγματικού χιούμορ.

Μεταξύ των στοιχείων που ξεχωρίζουν στο βιογραφικό του είναι ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερος γραμματέας του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989-1990).  Το 2006 ορίσθηκε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  της ΝΔ, το 2007 Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, τον  Φεβρουάριο του 2010 εκτέλεσε χρέη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τον Ιούνιο 2013 ορίσθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά Πρόεδρος  του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην περιφέρεια Ιωαννίνων.  

Η εκλογή του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Βουλής αναμένεται να γίνει μετά την αλλαγή του Κανονισμού για πρώτη φορά με φανερή ονομαστική ψηφοφορία στις 10.30 το πρωί.

Το μεσημέρι θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή Αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Για τις θέσεις των Αντιπροέδρων η ΝΔ θα προτείνει τους βουλευτές: Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Βίτσα, το Κίνημα Αλλαγής τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος και το ΚΚΕ εκ νέου των Γιώργο Λαμπρούλη. Τη Σοφία Σακοράφα φημολογείται έντονα ότι θα προτείνει για το αξίωμα του Αντιπροέδρου το ΜέΡΑ25 και τον δημοσιογράφο Απόστολο Αβδελά η Ελληνική Λύση. 

Πηγή: skai.gr , newpost.gr

Προηγούμενο άρθρο

Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ- Οι αρμοδιότητες στη νέα ΓΓ Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

Επόμενο άρθρο

Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα Βουλή με την ορκωμοσία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar