Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το έκτακτο βοήθημα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες αφορούν οι τρεις πρωτοβουλίες στήριξης που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.

Πριν από το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές, προς τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 338,5 εκατ. που το σύνολό του προέρχεται από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου μεγέθυνση της οικονομίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, από τη μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Σημειώνεται ότι οι παροχές που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, τα 250 ευρώ βοήθημα στους συνταξιούχους κάτω των 600 ευρώ και στους ΑμεΑ δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, καθώς και ο έξτρα κατά το ήμισυ μισθός σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

1. Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ

Θα δοθεί επίδομα ίσο με τον μισό μηνιαίο βασικό μισθό με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικοί το δε κόστος αυτού υπολογίζεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

2. Πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το ύψος υπολογίζεται στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια, και δημοσιονομικά υπολογίζεται στα 205 εκατ. ευρώ.

3. Πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη σε πολίτες με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: businessnews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αλλαγή «πλεύσης» από το ECDC – Τι προτείνει για την τρίτη δόση εμβολίου

Επόμενο άρθρο

Υγεία: Μετά την τρίτη δόση η προστασία ενός mRNA εμβολίου διαρκεί περισσότερο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar