Μέσα μαζικής μεταφοράς – Εισιτήρια: Διαβάστε πόσο μειώνονται οι τιμές από σήμερα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι νέες τιμές από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές – Τι γίνεται με όσους είχαν ήδη αγοράσει πολύμηνα πακέτα

Από σήμερα 1η Ιουνίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, μειώνεται στο 1,20 ευρώ (από 1,40) η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα το εισιτήριο πέφτει για το ίδιο χρονικό διάστημα στα 90 λεπτά του ευρώ (από ένα ευρώ).

Οι νέες τιμές προκύπτουν από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, ως ένα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής εισηγήθηκε και έγινε δεκτό, αντί για 1,28 ευρώ όπως προέκυπτε η τιμή του εισιτηρίου από τη μείωση του ΦΠΑ, να στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω στο 1,20 ευρώ.

Οι τιμές για τις κάρτες

Για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ειδικότερα, η τιμή των 10 εισιτηρίων συν ένα δώρο πέφτει στα 12 από τα 13,50 ευρώ ενώ η τιμή για μετακίνηση στο αεροδρόμιο με το μετρό μειώνεται στα 9 από τα 10 ευρώ που κοστίζει σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η τιμή της μηνιαίας μειώνεται στα 27 από 30 ευρώ, της τριμηνιαίας στα 78 από 85, της εξαμηνιαίας στα 155 από 170 ευρώ και της ετήσιας στα 300 από 330 ευρώ.

Στις μειώσεις προστίθενται δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που διήρκησαν τα περιοριστικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορωνοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα.

mesa_metaforas_meiosi_eisitorios

Τι γίνεται με όσους είχαν ήδη αγοράσει πολύμηνα πακέτα

Οι χρήστες που είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα πάρουν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή κράτησαν τα μέτρα περιορισμού. Η ανανέωση θα γίνεται αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο.

Τώρα, για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών θα δοθούν επιπλέον 37 μέρες (οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10% που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής). Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα παίρνουν 402 ημέρες.

Αυτό που απομένει, είναι να ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ με ποιον τρόπο οι υπάρχοντες κάτοχοι καρτών που θέλουν να εκδώσουν ετήσια κάρτα, θα μπορούν να συνδυάσουν τις παραπάνω παροχές (πίστωση χρόνου, μείωση Φ.Π.Α. και επιπλέον έκπτωση 10%.

Προηγούμενο άρθρο

Τα ΑΜΕΑ και τα δύσκολα της πανδημίας που δεν πέρασαν

Επόμενο άρθρο

“Ρόδα είναι και γυρίζει”: H μικρού μήκους ταινία του Βαγγέλη Νάκη και το μήνυμα για τα άτομα με αναπηρία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar