Μετάλλαξη Όμικρον: Αδειάζουν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες από τα κρούσματα;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Σε αναμμένα  κάρβουνα» είναι ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε εργαζόμενους και υγειονομικούς – μετά και την επέλεση της Όμικρον– με αποτέλεσμα να αδειάζουν νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Ήδη πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν τεθεί σε συναγερμό επειδή δεκάδες υγειονομικοί έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι θέσεις τους και να δημιουργούνται οι πρώτες δυσλειτουργίες.

Μάλιστα η οδηγία που έχει δοθεί στους Διοικητές των Νοσοκομείων είναι κατά βούληση να απαγορεύουν τα επισκεπτήρια και οι νοσηλευόμενοι να εξυπηρετούνται μόνο από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Κάτι που συνέβη ήδη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό μετά την επιβεβαίωση 92 κρουσμάτων στο προσωπικό. 

Βέβαια ήδη σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν 35 από τους εργαζόμενους που είχαν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, καθώς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ενώ πλέον η καραντίνα για τους εμβολιασμένους είναι στις 5 ημέρες. 

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα κενά

Το υπουργείο υγείας έχει συντάξει ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κενών που δημιουργούνται από τα κρούσματα που καταγράφονται στα νοσοκομεία, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr,  με βάση το σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν προβλέπονται 3 βασικά βήματα:

Μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές σε εκείνες που παρουσιάζουν κενά εξαιτίας των κρουσμάτων που υπάρχουν σε υγειονομικούς.

Ακυρώσεις σε τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία και τακτικές εξετάσεις και επισκέψεις, προκειμένου να μειωθεί το απαιτούμενο προσωπικό για τη βασική λειτουργία των νοσοκομείων και για εκτός covid νοσήματα.

-Στην ακραία περίπτωση που μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες σε τμήματα αλλά και ολόκληρης κλινικές, σύμφωνα με πληροφορίες, η  ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αξιοποιήσει το τελευταίο χαρτί που προβλέπει την επίταξη υπηρεσιών υγείας από υγειονομικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται ωστόσο για ένα ακραίο σενάριο καθώς η εμπειρία των δύο χρόνων από την πανδημία έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς η συμμετοχή είναι συνήθως περιορισμένη ενώ υπάρχουν και αντιδράσεις. Γι’ αυτό και θα επιλεγεί πρώτα η κάλυψη των κενών από υγειονομικούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ως τελευταία λύση θα επιλεγεί η επίταξη.

Τα κρούσματα στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές καταγράφουν κατά μέσο όρο 3% απουσίες στα δημόσια νοσοκομεία από υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων που νόσησαν από covid.

Προς ώρας το ποσοστό κρίνεται πως είναι ελεγχόμενο καθώς οι νοσούντες προέρχονται από διάφορα τμήματα και όχι μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που θα αποτελούσε κυρίαρχο πρόβλημα.
Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός παρότι χθες υπήρχαν 92 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους διαφόρων τμημάτων, ποσοστό περίπου 2,2%, σήμερα 35 εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Από την άλλη στο νοσοκομείο Σωτηρία 35 είναι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στο προσωπικό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,6% του συνολικού προσωπικού.

Επίσης ενδεικτικά στο νοσοκομείο Παμμακάριστος 16 άτομα έχουν νόσηση που αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ωστόσο οι αριθμοί καθημερινά διαφοροποιούνται καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους εφόσον έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη όμικρον και τα συμπτώματα είναι ήπια.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο

Self test: Άρχισε η δωρεάν διάθεση για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Κάθε πότε θα γίνονται

Επόμενο άρθρο

Μετάλλαξη Όμικρον: «Μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί» δηλώνουν επιστήμονες στο British Medical Journal

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar