Μη αλκοολική λιπαρή νόσος του ήπατος: Οι καθημερινές ενοχλήσεις που πρέπει να δώσετε προσοχή

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσος (NAFLD) είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Στην αρχή τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν προφανή συμπτώματα, αλλά ορισμένες γενικές ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται στην πάθηση.

Το British Liver Trust λέει ότι το NAFLD συχνά δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα, ακόμα και αν η ασθένεια βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Υπάρχει περίπτωση να μην εμφανίσετε συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά αν έχετε NAFLD μπορεί να αισθάνεστε κόπωση ή ένα γενικό αίσθημα λήθαργου και γενικώς να νιώθετε ατονία. Ένα άλλο βασικό σημάδι που πιθανά συνδέεται με τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο είναι η δυσφορία στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας.

1643645003456-927049812-ipar.jpg

Τα συμπτώματα «καμπανάκι» της μη αλκοολικής λιπαρής νόσου του ήπατος

  • Κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος) Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσετε εάν έχετε μαύρο ή καφέ δέρμα
  • Αποκτάτε εύκολα μώλωπες
  • Έχετε σκούρα ούρα
  • Έχετε οίδημα στην περιοχή της κοιλιάς (ασκίτης)
  • Κάνετε εμετό που εμπεριέχει αίμα
  • Έχετε σκούρα κόπρανα
  • Διανύετε περιόδους σύγχυσης, ξεχνάτε πράγματα, έχετε αλλαγές διάθεσης ή κακή κρίση (εγκεφαλοπάθεια)
  • Έχετε κνησμό του δέρματος

Αν παρατηρήσετε έστω και ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού σας.

Εάν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, ο NAFLD η ποσότητα λίπους στο ήπαρ σας μπορεί να μειωθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι νοσούν με αποτέλεσμα σε μικρό αριθμό περιπτώσεων να προχωρήσει και να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη εάν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί.

Ένα υγιές ήπαρ θα πρέπει να περιέχει λίγο ή καθόλου λίπος, αν και το NHS εκτιμά ότι έως και ένας στους τρεις ανθρώπους έχει πρώιμα στάδια NAFLD, όπου υπάρχουν μικρές ποσότητες λίπους στο ήπαρ τους.

Τα άτομα με ηπατική πάθηση που αναπτύσσουν σκούρα μαύρα κόπρανα που παραπέμπουν σε πίσσα, ή σκούρα ούρα, θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με το British Liver Trust.

Το NHS λέει ότι η κίρρωση του ήπατος είναι το πιο σοβαρό στάδιο του NAFLD που εμφανίζεται μετά από χρόνια φλεγμονής.

Η Mayo Clinic εξηγεί: «Κάθε φορά που το ήπαρ σας τραυματίζεται – είτε από ασθένεια, είτε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλη αιτία – προσπαθεί από μόνο του να ιανθεί με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία να σχηματίζεται ουλώδης ιστός.

Καθώς όμως η κίρρωση εξελίσσεται αυτομάτως δυσκολεύει και η λειτουργία του ήπατος.

Female Doctor Holding Liver Illustration Against A Gray Background. The Concept Of Liver Disease Pro

Οι ιατρικές εξετάσεις

Το NHS λέει ότι αν ένας γενικός ιατρός υποψιάζεται κίρρωση, θα πρέπει να ελέγξει το ιατρικό σας ιστορικό και στη συνέχεια μέσω εξετάσεων να ερευνήσει για σημάδια μακροχρόνιας ηπατικής νόσου και στη συνέχεια να σας παραπέμψει σε έναν ηπατολόγο.

Το British Liver Trust εξηγεί: «Η κίρρωση μερικές φορές ονομάζεται ηπατική νόσος τελικού σταδίου. Αυτό απλά σημαίνει ότι παρουσιάζεται μετά από τα άλλα στάδια βλάβης που μπορεί να περιλαμβάνουν φλεγμονή (ηπατίτιδα), λιπαρές εναποθέσεις (στεάτωση) και αυξημένη δυσκαμψία και ήπιες ουλές στο ήπαρ σας (ίνωση)».

Το Trust αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι με κίρρωση του ήπατος το ανακαλύπτουν μόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για μια άσχετη ασθένεια.

Ο οργανισμός προσθέτει: «Η οξεία λιπώδης ηπατική νόσος δεν είναι η ίδια με τη NAFLD. Το οξύ λιπαρό ήπαρ μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (οξύ λιπαρό ήπαρ εγκυμοσύνης ή AFLP) ή λόγω ορισμένων φαρμάκων ή τοξινών».

Η οργάνωση αναφέρει ότι το AFLP είναι μια πολύ σπάνια πάθηση. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις 20.000 εγκυμοσύνες και είναι πιο συχνή στις πρώτες εγκυμοσύνες, τα αρσενικά μωρά και τα δίδυμα.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Οικονομικές διακοπές στην Ελλάδα: Οι οικονομικές ενισχύσεις και τα επιδόματα που χρειάζεται να ξέρεις

Επόμενο άρθρο

Δόμνα Μιχαηλίδου: Δεν κλείνει καμία δομή παιδικής προστασίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar