Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα ΑμεΑ, ζητούν οι Σύλλογοί τους στην Κέρκυρα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των ΑΜΕΑ, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και οι Ομοσπονδίες  Χρονίων Παθήσεων Ατόμων με Αναπηρία, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Γονέων , Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας. 

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζεται ότι «ενώ έχει ήδη ανοίξει εδώ και αρκετές μέρες η πλατφόρμα των ραντεβού  για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και εν γένει του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.  Οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με προτεραιοποίηση και ιεράρχηση. Η ΕΣΑμεΑ επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ζητήσει τόσο ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός εμπιστοσύνη στο εμβόλιο όσο και τη δημοσίευση του παραπάνω προγραμματισμού. 

Η προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους κρίνεται υψίστης σημασίας, δεδομένων και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο COVID-19. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη ιεράρχηση των εμβολίων με τη συμπερίληψη των ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρονίων παθήσεων αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκείνες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα κενά.

Το θέμα εξετάστηκε ερευνήθηκε λεπτομερώς στην πρώτη πανελλαδική έρευνα με θέμα «Στάσεις & Αντιλήψεις των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους για τον Προληπτικό Εμβολιασμό». Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 Στη Κέρκυρα ενώ το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΜΕΛΙΣΣΑ) που ως γνωστόν λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια ο Σύλλογός  Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ, έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Εργασίας στις προτεραιότητες του εμβολιασμού, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι νέοι με αναπηρίες μπόρεσαν να εμβολιασθούν». 

Προηγούμενο άρθρο

«Δίκτυο» και TAP παρέδωσαν τρία οχήματα σε συλλόγους που στηρίζουν ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

ΑμεΑ στο διάστημα: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναζητά τον πρώτο αστροναύτη με κάποια αναπηρία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar