Νόσος Αλτσχάιμερ: Το εμβόλιο που μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
Ένα βήμα πιο κοντά στην αποτελεσματική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται πως βρίσκονται ερευνητές από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι πειραματίζονται, προς το παρόν σε πειραματόζωα, με ένα «εμβόλιο» κατά της νόσου

Mια υποσχόμενη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, με τη μορφή θεραπείας με αντισώματα αλλά και με τη μορφή εμβολίου, αναπτύχθηκε από τη συνεργασία επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Leicester, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Göttingen και του φιλανθρωπικού ερευνητικού οργανισμού LifeArc. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μετατοπίσουν την εστίασή τους, από την πρωτεΐνη β-αμυλοειδούς στους ιστούς του εγκεφάλου, σε μια διαφορετική μορφή της πρωτεΐνης, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα τοξική.

Τα μόρια της πρωτεΐνης β – αμυλοειδούς είναι ιδιαίτερα ελαστικά και καθώς ενώνονται σχηματίζουν ίνες και πλάκες. Στη νόσο Αλτσχάιμερ, ένα υψηλό ποσοστό αυτών των ελαστικών μορίων κόβονται ή «κόβονται» και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι αυτές οι μορφές είναι βασικές για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου.

«Σε κλινικές δοκιμές, καμία από τις πιθανές θεραπείες που διαλύουν τις πλάκες β- αμυλοειδούς στον εγκέφαλο δεν έχουν δείξει μεγάλη επιτυχία όσον αφορά τη μείωση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν υπάρξει και παρενέργειες. Έτσι, αποφασίσαμε μια διαφορετική προσέγγιση. Αναγνωρίσαμε ένα αντίσωμα σε ποντίκια που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις  μορφές του διαλυτού β αμυλοειδούς» σημειώνει ο καθηγητής Thomas Bayer από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Göttingen.

Η δρ Preeti Bakrania και οι συνεργάτες της από το LifeArc προσάρμοσαν αυτό το αντίσωμα έτσι ώστε το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να μην το αναγνωρίσει ως ξένο και να το αποδεχτεί. Όταν με τη σειρά της η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester εξέτασε πώς και σε ποιο σημείο αυτό το αντίσωμα, με την ονομασία TAP01_04, δεσμευόταν στην νέα μορφή του β- αμυλοειδούς, η ομάδα έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη: παρατήρησαν ότι η πρωτείνη του β αμυλοειδούς αναδιπλωνόταν γύρω από τον εαυτό της, σχηματίζοντας μια μορφή σαν τσιμπιδάκι.

«Ποτέ ξανά δεν ςίχαμε συναντήσει αυτή τη μορφή. Ωστόσο, η ανακάλυψη μιας τέτοιας δομής μας επέτρεψε να κατασκευάσουμε αυτή την περιοχή της πρωτεΐνης για να σταθεροποιήσει το σχήμα της και να συνδεθεί με το αντίσωμα με τον ίδιο τρόπο. Η υπόθεσή μας ήταν ότι αυτή η έτοιμη μορφή β αμυλοειδούς θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο, έτσι ώστε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και να παράγει τα αντισώματα τύπου TAP01_04» σημειώνει ο Mark Carr από το Ινστιτούτο Δομικής και Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Leicester.

Όταν η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την νέα αυτή πρωτεΐνη β αμυλοειδούς σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι όσα πειραματόζωα έλαβαν το «εμβόλιο», όντως παρήγαγαν αντισώματα τύπου TAP01. ‘Επειτα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Göttingen δοκίμασαν σε δύο διαφορετικά ερευνητικά μοντέλα ποντικιών και το αντίσωμα και το κατασκευασμένο «εμβόλιο» με την ονομασία TAPAS.

Βασιζόμενοι σε παρόμοιες απεικονιστικές τεχνικές με αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι τόσο το αντίσωμα όσο και το εμβόλιο συνέβαλαν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των νευρώνων, στην αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο, στην αποκατάσταση της απώλειας μνήμης και – παρόλο που δεν στόχευαν άμεσα – μείωσαν την συσσώρευση β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν 3η δόση – Τι θα κάνουν οι νοσήσαντες – Αναλυτικές οδηγίες

Επόμενο άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις δημοτικού συμβούλου ότι τα ΑμεΑ είναι «σφάλματα της φύσης, καταραμένοι από τον Θεό»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar