Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας και Lebenshilfe, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στα άτομα με αναπηρία, χαιρέτησε και μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

«Τα άτομα με αναπηρία είναι ένα από τα πρώτα θύματα του COVID 19 και πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα νέα φάρμακα και στο εμβόλιο. Πρέπει να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τα μέλη μας για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν εκτός», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

«Σήμερα θα αναλύσουμε τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και θα σκεφτούμε μαζί πώς πρέπει να εργαστούμε, να υποστηρίξουμε και να είμαστε παρόντες και μέρος του σχεδιασμού αποκατάστασης, έτσι ώστε να μην μείνουμε πίσω.

Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πρέπει να συμπεριληφθούμε πλήρως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάκαμψη που ακολουθεί.

Η πανδημία του COVID 19, και ο τρόπος που φωτίζει τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό, θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εκστρατείας για ένταξη, μιας νέας εκστρατεία για το EDF και τα μέλη μας.

Το «νέο κανονικό» πρέπει να είναι εκείνο όπου οι κυβερνήσεις θα έχουν αντιληφθεί την αποτυχία τους και όπου τα άτομα με αναπηρία θα περιλαμβάνονται πλήρως στην κοινωνία.

Όσο συζητάμε, κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν νέα μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον ιό, αναπτύσσονται εμβόλια και εφαρμόζονται σχέδια αποκατάστασης.

Όλα αυτά αφορούν και τα άτομα με αναπηρία. Θα ακούσουμε σήμερα όλους εσάς και τους εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν εδώ, και θα σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Το COVID 19 έχει δείξει στην κοινωνία και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, πόσες από τις διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες:

  • Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων πρέπει να διατηρούνται, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως πάντα. Μια κρίση δεν πρέπει να σημαίνει ότι εκείνοι που αποκλείονται περισσότερο από την κοινωνία πρέπει να αποκλείονται περαιτέρω.
  • Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα και να συμπεριλαμβάνονται στην κοινότητα, με την κατάλληλη υποστήριξη.
  • Πρέπει να ζητείται η άποψη των ατόμων με αναπηρία μέσω των αντιπροσωπευτικών μας οργανώσεων και να συμμετέχουν σε όλα τα θέματα που μας αφορούν – και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των γυναικών, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, την προστασία από τη βία, τις πολιτικές για τους πρόσφυγες και το άσυλο, τα δικαιώματα των παιδιών, την εκπαίδευση: όλα μας αφορούν».
  • Απαιτείται ένα ισχυρό αναπηρικό κίνημα, για να υποστηρίξουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί ευρωβουλευτές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο

Λοίμωξη από κορωνοϊό: Αυτές είναι οι 7 ομάδες συμπτωμάτων

Επόμενο άρθρο

Lockdown: Πώς θα λειτουργούν στο εξής delivery, super market και περίπτερα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar